Britanci kraj “lockdowna” slavili u prepunim pubovima

Britanci kraj “lockdowna” slavili u prepunim pubovima

Velikom Britanijom posljednjih se dana konačno širi optimizam. Otočni mediji javljaju da je u londonskom Sohou zavladalo pravo partijanersko raspoloženje kada je početkom sedmice na snagu stupila druga faza popuštanja epidemioloških mjera.

Stolovi su bili prepuni ljudi koji su se, unatoč prohladnom vremenu, zaželjeli svojeg prvog pića ili obroka na otvorenom u posljednjih nekoliko mjeseci. Mnogi su čak zaplesali na ulicama.

Kako je Velika Britanija, od jedne od najpogođenijih zemalja Covidom-19, s oko 4.4 miliona potvrđenih zaraza i 127.161 umrlih, došla do slavljeničkog raspoloženja?

Kako pokazuju stranice Our World in Data i Worldometer, broj novozaraženih u toj zemlji pao je s preko 60.000 na dan početkom januara na ispod 2.000 posljednjih dana. Posebno ohrabruje činjenica da je broj smrtnih slučajeva početkom aprila pao ispod 50 dnevno, dok je još sredinom marta nerijetko prelazio 1.500.

Britanci su taj uspjeh ostvarili kombinacijom masovne kampanje vakcinisanja i strogog „lockdowna“. Velika Britanija jedan je od svjetskih predvodnika u vakcinisanju. Do sada je ukupno primijenila oko 60 doza na 100 stanovnika.

To znači da je vakcinisano oko 48,4 posto stanovništva jednom dozom te oko 11.8 posto objema. Smanjenje broja smrtnih slučajeva vjerojatno je dijelom rezultat procjepljivanja rizičnih skupina.

S poboljšanjem epidemiološke situacije, nakon otvaranja obrazovnih institucija u prvom koraku, krenula je druga faza relaksiranja mjera „lockdowna“. Prema smjernicama za popuštanje lockdowna, u toj fazi otvaraju se mnoge stvari koje su do nedavno bile zatvorene.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE