Screenshot 2 87
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 13:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Britanska kompanija Adriatic Metals najavila je ulaganja od 250 miliona dolara u sljedećih godinu i po dana u modernizaciju rudnika kod Vareša u središnjoj Bosni, koji su se pokazali bogatim nalazištima olova, cinka, bakra i barita, ali i plemenitih metala zlata i srebra.

NER FIT

Kako je saopšteno nakon susreta premijera Federacije BiH Fadila Novalića s izaslanstvom kompanije Adriatic Metals, na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom, predstavljeni su ambiciozni planovi koji predstavljaju ranije početi nastavak ulaganja, piše Vecernji.ba.

Dosad uložili više od 100 miliona dolara

Britanska kompanija već nekoliko godina provodi probna iskapanja na području oko rudarskog grada Vareša. Rezultati s rudokopa na lokalitetima Veovača i Rupice pokazali su se iznimno ohrabrujućim budući da su pronađene značajne količine olova, cinka, bakra, barita, zlata i srebra. Do sada je Adriatic Metals putem svoje podružnice u BiH Eastern Mining u rudnike u Varešu uložio više od 100 miliona dolara

Tekst se nastavlja nakon reklame

Premijer Federacije BiH je kazao:  “Podržavamo ovaj značajan projekt kompanije, koji uz sve pozitivne ekonomske učinke nudi i novu perspektivu ne samo za građane Vareša već i cijele Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH”, rekao je premijer Novalić.

Projekt Vareš, prema objašnjenju iz kompanije Eastern Mining, sastoji se od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima su ranije eksploatirani olovo, cink i barit. Pogon je prestao s radom prije početka ratnih djelovanja, početkom 1990-ih.

LIDER