Britancima će zbog Brexita biti otežano kretanje u zemlje Evropske unije

Screenshot 8 420

Brexit je nakon četverogodišnje agonije stupio na snagu i najveća pažnja usmjerena je na njegove posljedice. Velika Britanija je 2016. godine sa 52 glasa “za” i 48 “protiv” izglasala izlazak iz Evropske unije, da bi u novu godinu 2021. ušli podjeljeniji nego ikad.

No, bez obzira na to glavni fokus se stavlja na posljedice Brexita, prevashodno na putovanja između Velike Britanije i zemalja Evropske unije.

Za državljane Velike Britanije i zemalja Evropske unije stvari će se promijeniti.

Većina zemalja EU-a trenutno ima zatvorene granice za građane izvan bloka, zbog Covida-19. Građani Velike Britanije izgubili su pravo na slobodno putovanje unutar EU. Sada tehnički nema razlike između državljana Velike Britanije koji žele posjetiti Francusku i državljanina Bosne i Hercegovine.

Međutim, budući da su države EU i dalje suverene države, svaka država ima kontrolu nad vlastitim granicama i moći će napraviti iznimku za građane Velike Britanije ako to želi. Moglo bi potrajati neko vrijeme da se vidi kako se to uklanja, jer su dolasci iz Velike Britanije trenutno zabranjeni u većini Evrope, zahvaljujući novom soju Covida-19 koji je prvi put identificiran na jugu Engleske.

Većina zemalja EU postavila je ograničenja ulaska iz Velike Britanije najmanje do 6. januara. Tek nakon toga mogli bismo dobiti neko pojašnjenje hoće li zemlje izuzeti Britance nakon što trenutna zdravstvena kriza počne jenjavati.

Moglo bi biti nekih iznenađenja. Njemačka je, na primjer, već uvrstila Veliku Britaniju na svoj popis dopuštenih putovanja (iako je ulazak iz Velike Britanije trenutno zabranjen barem do 6. januara zbog nove varijante Covid-19).

Klix

Prethodni članakFra Marinko Leko posjetio porodice stradalih mladih Posušaka: Preminuli su za stolom
Sljedeći članakBioNTech upozorio na mogući manjak u opskrbi vakcinama protiv korone u Evropi