Britancima produžena akreditacija za deminiranje u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Komisija za deminiranje BiH produžila je akreditaciju za bavljenje ovom djelatnošću britanskoj nevladinoj organizaciji “The Mines Advisory Group-MAG” iako predstavništva stranih NVO nemaju status pravnog lica i zbog toga uopšte ne mogu da se bave deminiranjem u BiH, piše “Glas Srpske”.

Direktor Centra za uklanjanje mina BHMAK Saša Obradović potvrdio je da je Komisija na njegov prijedlog produžila akreditaciju britanskoj nevladinoj organizaciji jer, kako je istakao, ona ispunjava uslove za to.

Banjalučki dnevnik podsjeća da domaći demineri mjesecima bezuspješno ukazuju na to da su strane nevladine organizacije u BiH povlaštene u odnosu na domaće firme i organizacije koje se bave deminiranjem.

Predstavnici domaćih deminerskih organizacija su u strahu da će ih čelni ljudi u sektoru deminiranja i u budućnosti gurati u stranu i onemogućavati da se bave poslom u koji su uložili velika sredstva, vrijeme i energiju.

Kako navode, u aprilu ove godine uputili su na sve adrese dopis i ukazali na to da predstavništva stranih nevladinih organizacija nezakonito skidaju mine jer po zakonu nemaju pravo da se time bave, a kasnije su utvrdili i da nisu PDV obveznici.

Ističu da im ne preostaje ništa drugo nego da podnesu krivične prijave protiv onih koji onemogućavaju sve te nezakonitosti.

U odgovoru direktora BHMAK-a je navedeno da upis u registar obveznika indirektnih poreza nije propisan kao uslov za odobravanje akreditacije za deminiranje.