Portal 072info

Britanija, Holandija i SAD traže da genocid u Srebrenici uđe u udžbenike širom svijeta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezolucijom Velika Britanija uz pomoć Holandije i SAD tražiće da 11. juli bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici

Najava da bi Velika Britanija uz podršku Holandije i SAD mogla uputiti rezoluciju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da 11. jul bude proglašen “međunarodnim danom pomena na žrtve genocida”, po ko zna koji put podijelila je BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok s jedne strane predstavnici Srba tvrde da je to besmisleno i da genocida nije bilo, predstavnici bošnjačkog naroda tvrde da je jedna takva rezolucija neophodna, te da je nedvosmisleno utvrđeno da je u Srebrenici bio genocid.

Za Dušanku Majkić, zahtjev Velike Britanije predstavlja kreiranje istine po volji moćnih, a ne pravdoljubivih, jer je cilj takve inicijative da se iz BiH pošalju crno-bijele slike iako je poznato da o događajima treba suditi nakon što prođe neko vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To je jednostran pogled na tragediju koja se dogodila u BiH, jer kada bi bio otprilike isti pogled na te događaje, onda bi svi vidjeli da je riječ o žrtvama na strani svih naroda i da o tome treba tako suditi”, rekla je Majkićeva za banjalučkeNezavisne novine.

S druge strane, u bošnjačkim strankama kažu da svijetu treba međunarodni dan pomena na žrtve genocida s obzirom na to da je nedvosmisleno utvrđeno da je on počinjen na području Srebrenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Presuda suda je nedvosmisleno pokazala o čemu se radi. Za ono što se dogodilo u Srebrenici po svim mjerilima radi se o genocidu i kamo sreće da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi ništa slično”, rekao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz reda SDA, dodajući da ne vidi ništa sporno u tome da Ujedinjene nacije u sjećanje na srebreničku tragediju ustanove međunarodni dan pomena na žrtve genocida.

S druge strane, opet, stiže mišljenje da je inicijativa Velike Britanije plod lobiranja Bošnjaka i da eventualno proglašenje međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici neće biti opšteprihvaćeno pogotovo u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, rezolucijom Velika Britanija uz pomoć Holandije i SAD tražiće da 11. juli bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici, ali i to da u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja uđe gradivo koje će srebreničke zločine okarakterisati kao genocid.

“To će biti teško. Mišljenja sam da djecu u osnovnim školama ne treba opterećivati tim stvarima, ali u srednjim im treba omogućiti i predstaviti istinu”, kaže Bratić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Majkićeva tvrdi da od toga neće biti ništa jer je obrazovanje i pitanje školskih programa u nadležnosti entiteta, a ne nekog drugoga, te da će tako i ostati.

Zagovornici dosad najoštrije rezolucije o Srebrenici zatražili su da se obezbijedi veća saradnja u svijetu kako bi se preventivno upozorili na genocide i druge ozbiljne međunarodne zločine. Pored toga, na adrese država članica je upućen poziv da države koje još nisu ratifikovale ili pristale na Konvenciju o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida to pitanje priritetno razmotre.
Takođe, predlagači rezolucije oštro osuđuju negiranje genocida u Srebrenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Maureen Cormack u Srebrenici

Maureen Cormack, ambasador SAD u BiH, danas će posjetiti opštinu Srebrenica, najavljeno je iz američke ambasade BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Planirano je da se Cormackova sastane sa zvaničnicima opštine Srebrenica, predstavnicima udruženja porodica žrtava, ali i s predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Takođe, kako je saopšteno iz američke ambasade, Cormackova planira posjetiti i osnovnu školu u Srebrenici.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME