Alicia Kearns22 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 30, 2021 @ 10:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

S obzirom na to da je stabilnost u Bosni i Hercegovini najkrhkija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Britanski parlament će u četvrtak raspravljati o suštinskom prijedlogu kojim se poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da podrži stalne napore za podršku miru i stabilnosti u BiH, kao i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je saopćeno iz kabineta Alicie Kearns, predsjedavajuće Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu

Ova debata, koju je inicirala Kearns, će se održati oko 11:30 sati u četvrtak, 2. decembra 2021. godine.

Predviđeno je i da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tog dana posjeti Parlament Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst se nastavlja nakon reklame

-Rane jedinog evropskog genocida od Drugog svjetskog rata tek treba da zacijele, a opet ih otvara Milorad Dodik, uz podršku Putina i Kine dok raspiruje vatru srpskog nacionalizma. Ništa dobro neće proizaći iz njegovih prijetnji, a sada je vrijeme da se diplomatija odvrati od podjela, mržnje i secesije. Velika Britanija je ponosna na svoju istoriju u pomaganju da se okonča rat u Bosni i Hercegovini i ova debata je važna prilika za sve nas u Parlamentu da budemo ujedinjeni, u zajedničkoj odlučnosti, da ćemo raditi na tome da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa našim saveznicima iz NATO-a, čini sve što je u našoj moći da održi mir na Balkanu – izjavila je Kearns.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Vanja Filipović rekao je:

-Pozdravljam to što Parlament Ujedinjenog Kraljevstva i ministri vanjskih poslova NATO-a razgovaraju o situaciji u Bosni, prepoznajući njenu ozbiljnost i potencijal da podstakne nasilje. NATO je mnogo uložio u mir, sigurnost i razvoj Bosne i Hercegovine i ne smije dozvoliti da se ogroman napredak poništi zbog nepromišljene politike podjela i zlonamjernih vanjskih utjecaja.

Pukovnik Bob Stewart aktuelni poslanik i bivši britanski komandant snaga Ujedinjenih naroda u Bosni 1992-1993, rekao je:

“Napominjem da, iako bi bosanski Srbi i bosanski Hrvati vjerovatno bili sretni da podijele zemlju na dvoje, to bi 1,5 miliona Bošnjaka Muslimana ostavilo bez krova nad glavom. Nadam se da će Parlament prepoznati ozbiljnost situacije i poduzeti korake za održavanje mira za koji smo se tako teško borili –  rekao je on.

LIDER