Britanska kompanija prodaje udio u ruskom naftnom gigantu, izlazi i iz UO 

1FA28DA0 86DE 414C BC35 CDE616FB4494

Jedna od najvećih naftnih kompanija u svijetu te jedna od najvećih britanskih kompanija BP donijela je odluku da će prodati svoj vlasnički udio od 19,75% u ruskom naftnom gigantu Rosneft. BP vlasnički udio u ovoj kompaniji posjeduje još od 2013. Kako se kaže u saopštenju, koje prenosi The Guardian, ova prodaja udjela bi kompaniju mogla koštati oko 25 milijardi dolara.

“Kao i mnogi drugi, bio sam duboko šokiran i ožalošćen situacijom koja se odvija u Ukrajini i moje srce je za sve pogođene. To nas je navelo da suštinski preispitamo poziciju BP-a u odnosu na Rosnjeft. Uvjeren sam da odluke koje smo donijeli kao odbor nisu samo ispravne, već su i u dugoročnom interesu BP-a. Naš neposredni prioritet je briga za naše velike ljude u regionu i daćemo sve od sebe da ih podržimo. Također gledamo kako BP može podržati šire humanitarne napore”, kazao je Bernard Looney, izvršni direktor BP-a.

Looney će zajedno sa bivšim izvršnim direktorom Bobom Dudleyjem napustiti poziciju u upravnom odboru Rosnefta. Predsjedavajuća BP-a Helge Lund je u saopštenju navela kako je invazija na Ukrajinu fundamentalna promjena koja je dovela do ovakve odluke.

“Ruski napad na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice u cijelom regionu. BP posluje u Rusiji više od 30 godina, radeći sa briljantnim ruskim kolegama. Međutim, ova vojna akcija predstavlja suštinsku promjenu. To je navelo upravni odbor BP-a da zaključi, nakon temeljnog procesa, da se naše učešće u Rosnjeftu, državnom preduzeću, jednostavno ne može nastaviti. Više ne možemo podržavati predstavnike BP-a koji imaju ulogu u upravnom odboru Rosnjefta. Holding Rosnjefta više nije usklađen s poslovanjem i strategijom BP-a i sada je odluka upravnog odbora da napusti BP-ov udio u Rosnjeftu. Upravni odbor BP-a vjeruje da su ove odluke u najboljem dugoročnom interesu svih naših dioničara”, navela je Lund.

BP će prema saopštenju također napustiti svoje druge poslove sa Rosneftom u Rusiji te će se kako se navodi: “nastaviti pridržavati svih relevantnih međunarodnih trgovinskih pravila i sankcija”.