Screenshot 6 16
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Mnogi bi voljeli izgledati više atletski, ali tjelesna građa profesionalnih sinhronizovanih plivačica Kate Shortman i Izzy Thorpe dovela je do toga da ih ismijavaju i maltretiraju.

Kate (19) i Izzy (20), djevojke koje će predstavljati Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Tokiju, opisuju se kao da imaju “velika ramena, male grudi i male stražnjice”.

Njihova tijela izbrušena su tokom 10 godina snažnog treninga, uključujući brzo plivanje, dizanje tegova, ples i gimnastiku.

“Plivači imaju tendenciju da dobiju velika ramena, a kad sam bila mlađa, nosila bih stvari kojima bih pokrivala ramena, odnosno široku odjeću koja bi ih činila manje uočljivim. Kada sam objavljivala slike na društvenim mrežama, pokušavala sam ih ‘izrezati’ ili učiniti da izgledaju manje istaknuto kako bih izbjegla negativne komentare”, rekla je Izzy za BBC.

Ismijavanja zbog tijela događala su se u školi, ali i tokom treninga.

“Ljudi dođu na javni bazen i kažu: ‘Možete li se pokriti?’ Nosimo samo jednodijelne kostime koji su isti kao i svi drugi, ali budući da imamo atletsku figuru, kostim prirodno stoji visočije na bokovima. To je smiješno jer se momci mogu šetati u Speedosu i to je u redu, ali ako djevojke pokažu bilo kakvu kožu, tada su optužene da paradiraju svojim tijelima”, rekla je Kate.

Izzy i Kate kažu da su naučile živjeti s negativnim komentarima te da su ponosne na svoj izgled.

Također, žele pomoći u poticanju žena i djevojka da zbog sličnih problema tjelesnog samopouzdanja ne napuštaju sport.