Britanski ambasador Metju Fild: Nećemo dozvoliti podjelu ove zemlje

f 9
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon sankcija zbog podrivanja ustavnopravnog poretka BiH i korupcije, a koje su uvele Sjedinjene Američke Države (SAD), uslijedila je i podrška Velike Britanije, koja trenutno razmatra svoje opcije. Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) za „Avaz“ kaže da su restriktivne mjere, uključujući i sankcije, na stolu te da su razgovori o narednim potezima u toku. 

– Nastavit ćemo podržavati bh. institucije i raditi s našim međunarodnim partnerima, kako bismo osigurali da svako zbog negativnog djelovanja mora snositi posljedice. Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve izazove s kojima se ova zemlja suočava, ali mogu biti koristan način jačanja mehanizma provođenja sankcija za one koji vjeruju da mogu djelovati nekažnjeno – kaže Fild. 

Put podjela

Podsjeća na to da i bh. pravosudni sistem treba biti odgovor na pojave kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti na bilo kojem nivou vlasti i ispuniti svoje obaveze prema građanima.

– Izbori ostaju najbolji način da se neuspješan političar skloni s pozicije. Vrijeme je da osobe na vlasti snose odgovornost za svoje aktivnosti – ističe Fild.

Trenutna politička situacija u BiH, dodaje, predstavlja rizik po stabilnost i budućnost zemlje.

– RS se vodi opasnim i putem podjela, što će samo povećati njenu izolaciju. Ponovo su građani ti koji podnose teret ovih aktivnosti, koje podižu tenzije i nepovjerenje i štete naporima na poboljšanju ekonomije i privlačenju stranih investicija. Građani zaslužuju bolje, odgovornije liderstvo od svojih izabranih predstavnika – kaže Fild.

Ističe zaključke s posljednjeg sastanka Vijeća za implementaciju mira, gdje su ovakve pojave osuđene, a bh. lideri pozvani da grade atmosferu međusobnog povjerenja, da se uključe u dijalog i prestanu s retorikom podjela. 

Opasni napadi

– Veliki broj građana širom zemlje je uplašen, a razumijem i zašto. Napadi na državne institucije, uključujući Oružane snage, namjerni su pokušaj odvraćanja pažnje s neuspjeha. Ali su, također, i opasni i destabilizirajući, posebno u kombinaciji s govorom mržnje i podjelama.

Govorit ću za Veliku Britaniju, iako mislim da to važi i za sve druge istomišljenike, partnere i prijatelje ove zemlje. Ne možemo i nećemo dozvoliti zlonamjernim akterima da podijele ovu zemlju niti da unazade napredak postignut u posljednjih 26 godina – poručuje ambasador Metju Fild.

Izbori moraju biti održani

Na pitanje o mogućem bojkotu ili blokadi izbora ove godine, Fild odgovara da su izbori ključni pokazatelj demokratskog zdravlja zemlje, a da blokade i bojkoti ne odgovaraju na potrebe građana. 

– Izbori trebaju i moraju biti održani najesen. Snažno podržavamo rad CIK-a na poboljšanju transparentnosti i integriteta izbornog procesa. Građani moraju biti uvjereni da je njihov glas bitan – kaže on.