Britanski Guardian: Zvaničnici EU rade na ispravljanju “Inckovog zakona” kako bi smirili potencijalni sukob

g 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Visoki zvaničnici EU rade iza kulisa na “ispravljanju” novog zakona u Bosni i Hercegovini koji kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, piše britanski Guardian.

List dodaje da su EU zvaničnici privatno zaključili da se rizikuje ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba.

List navodi i da je Dodikove poteze da vrati ovlasti naširoko osudila međunarodna zajednica, koja ga optužuje da je doveo regiju pred rat, ali zapisnici koji su procurili otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) zaključio da je Inckov zakon odgovoran za trenutnu krizu.

Guardian navodi da je tokom sastanka sa delegacijom EU u Bosni, Varhelji dao „iskrenu ocjenu“ da je Incko „kriv za trenutnu političku krizu“ u zemlji i „delegitimizaciju“ ureda visokog predstavnika.

– Iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stanovišta suštine zakona, činjenica da su nametnuti posljednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka bila je problematična – navodi se u zapisniku kako je Varhelji rekao na sastanku 25. novembra.

– Varhelji, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao je svojim kolegama zvaničnicima EU da je rukovodstvo bosanskih muslimana signaliziralo spremnost da se ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi Dodika i Republiku Srpsku mogao vratiti u preklop – navodi Guardian.

U zapisniku se vidi da je Varhelji rekao da vjeruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je odobrio posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske 10. decembra na kojoj su članovi podržali rezoluciju kojom se podržava vraćanje vlasti.

Njegov uslov je, međutim, bio da se zakon koji se traži da se državi vrate ovlaštenja u oblasti poreske uprave, pravosuđa, obavještajne službe, pa čak i nacionalne vojske, kako bi se stvorile srpske snage, odloži za šest mjeseci kako bi se omogućilo vrijeme za pregovore. Varhelji je rekao da je postupanje sa zakonom o genocidu od vitalnog značaja kako bi Dodik priznao Inckovog nasljednika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) iz Njemačke, koji je rekao da se region suočava sa najvećom krizom u posljednjih četvrt stoljeća, piše Guardian.