Britanski istraživači tvrde da nema dokaza da je omikron blaži od delta soja koronavirusa

Screenshot 2 77
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Britanski istraživači tvrde da nisu pronašli “nikakav dokaz” da je varijanta koronavirusa mmicron blaža od delte, što dovodi u sumnju optimizam nekih stručnjaka da novi soj možda nije tako zarazan i da neće preplaviti zdravstvene sisteme.

Studija Imperial College London (ICL) objavljena u petak, upravo kada su britanski zvaničnici prijavili rekordne slučajeve covida-19 treći dan zaredom otkrila je da je rizik od ponovne infekcije omikronom veći pet puta od delte.

Nerecenzirano istraživanje bazirano je na podacima Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i Nacionalne zdravstvene službe o osobama koje su bile pozitivne na koronavirus u Engleskoj između 29. novembra i 11. decembra.

“Ne nalazimo dokaze (i za rizik od hospitalizacije i za status simptoma) da omicron ima drugačiju težinu od delte”, navodi se u studiji, iako dodaju da su podaci o hospitalizacijama i dalje vrlo ograničeni.

Kontrolom vakcinalnog statusa, starosti, pola, etničke pripadnosti, asimptomatskog statusa, regiona i datuma uzorka, omicron je bio povezan sa 5,4 puta većim rizikom od reinfekcije u poređenju sa Deltom“, dodaje se u studiji, koja je objavljena 16. decembra.

Studija, koja je uključivala vakcine AstraZeneca i Pfizer, također je otkrila značajno povećan rizik od razvoja simptoma od omicrona u poređenju sa deltom za vakcinisane dvije ili više sedmica nakon druge doze i dvije ili više sedmica nakon dopunske doze.