Screenshot 5 62
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Bivši britanski marinac i osnivač prvog azila za napuštene životinje u Afganistanu “Nowzad” Paul Pen Farthing odbio je napustiti Kabul bez svih pasa i mačaka za koje se brine.

FIXGEHALT

Upravo zbog toga, kako piše Sky News, britanske vojne snage pokrenule su specijalnu operaciju “Ark” s ciljem izvlačenja Farthinga, njegovih kolega i životinja iz “Nowzad” skloništa iz Kabula.

Međutim, kako je potvrđeno iz “Nowzada”, Kabul su napustili Farthing, oko 100 pasa i 70 mačaka. Ostalo osoblje “Nowzada” nije bilo u avionu koji je jučer sletio na londonski aerodrom.

Ova operacija podijelila javnost, neki neki su dali podršku, a neki su kritizirali ovaj potez. Između ostalih, britanski ministar odbrane kritizirao ih je jer “troše previše vremena” vojnih zapovjednika koji bi se “više trebali posvetiti humanitarnoj krizi u Afganistanu”.

LIDER

“Hiljade su ostavljene, uključujući oko 1.000 Afganistanaca koji su radili zajedno sa Britancima od početka rata u ovoj zemlji prije 20 godina”, rekao je ministar odbrane John Healey.