Britanski ministar: Nije realno da Ukrajina u skorije vrijeme uđe u NATO, ali Krim je dohvatljiv već ove godine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Britanski ministar odbrane Ben Valas (Wallace) izrazio je optimističnije stajalište o trenutnim naporima Ukrajine na ratištu od onog koje su opisali američki obavještajni dužnosnici, koji su u procurjelim obavještajnim dokumentima ranije ove godine naveli da će ukrajinski izazovi s ljudstvom i vojnom opremom vjerovatno rezultirati time da će Kijev ostvari tek skromne dobitke nakon što započne dugo očekivanu protuofanzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija koji je trenutno pod ruskom kontrolom. Dok američki dužnosnici sada kažu da je od tada došlo do poboljšanja, također sugerišu da bi čak i ponovno zauzimanje malih područja moglo utjecati na ruske ratne planove.

Također, suprotno privatnim razmišljanjima nekih drugih dužnosnika NATO-a, Valas smatra kako postoji stvarna mogućnost da bi Ukrajina ove godine mogla povratiti poluotok Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine, i to zato što ruskim snagama ponestaje potrebne opreme.

Oni će kolabirati

– Ono što smo vidjeli na ratištu jest da, ako udarite ruske snage u slabu tačku, one će kolabirati – kaže Valas.

– Možete poslati mladiće da umru u desecima hiljada, što oni i čine, ali ne možete magijom stvoriti tenkove i sisteme oružja koji su im potrebni – dodao je, kako prenosi Washington Post.

Upitan o izgledima za pridruživanje Ukrajine NATO-u, Valas je istakao stalne razlike kada je put Kijeva prema članstvu u pitanju. Kaže kako NATO – slično kao i Evropska unija – ne bi trebao ponoviti greške iz prošlosti pretjeranim obećanjima aspirantima kao što je Ukrajina.

Bilateralni i multilateralni paktovi

– Moramo biti realni i reći: ‘To se neće dogoditi u Viljnusu. To se neće dogoditi u skorije vrijeme – rekao je Valas, misleći na samit čelnika NATO-a zakazan za ovo ljeto u glavnom gradu Litvanije. Britanski ministar također se što mogu učiniti one sile koje žele biti više okrenute naprijed kako bi pomogle Ukrajini kako bi joj pružile ako ne 100-postotni, ali barem sličan učinak onome što članstvo u NATO-u pruža.

Wallace je u tom smislu naveo da su brojne zemlje spremne sklopiti bilateralne ili multilateralne “uzajamne odbrambene paktove” s Ukrajinom i obavezati se na dugoročnije planove za izgradnju vojnih sposobnosti zemlje “kako bi bili sigurni da mogućnost za Rusiju ili bilo koga drugog da napadne Ukrajinu u budućnosti bude vrlo skupa”.

Avaz