Portal 072info

Brkić: Teško je pronaći instituciju u kojoj nije zaposlen neko od studenata UNZE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko trenutno studenata svoje akademsko zvanje stiče na Ekonomskom fakultetu UNZE? Osim Zenice, odakle dolazi najveći broj studenata?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici u okviru prvog i drugog ciklusa studija akademsko zvanje diplomirani ekonomista ili master ekonomije stiče blizu 600 studenata. Na Ekonomskom fakultetu studij prvog ciklusa traje četiri godine gdje studenti po završetku stiču 240 ECTS kredita, a studij drugog ciklusa traje jednu godinu, odnosno 60 ECTS kredita. Trenutno je na prvom ciklusu nastava organizovana u dva odsjeka: Menadžment i Finansije i računovodstvo, a u okviru drugog ciklusa nastava se organizuje u okviru četiri studijska programa: Menadžment preduzeća, Računovodstveno-revizijski menadžment, Lokalni ekonomski razvoj i politika te Poslovne i javne finansije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Također, uskoro je planiran upis studenata na treći ciklus studija. Posebno je važno naglasiti veliki interes učenika završnih razreda za studij Ekonomije što nameće potrebu stalnog inoviranja nastavnog plana i uvođenje novih studijskih programa. Slijedeći najbolju praksu drugih visokoškolskih ustanova koje su lideri u pružanju znanja iz ekonomije, menadžment Ekonomskog fakulteta je prošle godine značajno inovirao nastavni plan i program prvog ciklusa studija prilagodivši ga savremenim metodama izučavanja ekonomskih disciplina.

Cilj inoviranja nastavnog plana i programa je učiniti studiranje atraktivnim, a predmete aktuelnim sa značajnim naglaskom na povezivanje teorije i prakse. Takav pristup koji uključuje posjete studenata privrednim subjektima u prvim godina studiranja, a uključivanje uspješnih privrednika u nastavu u kasnijim godinama studija prepoznat je od strane učenika završnih razreda kao atraktivan studijski program koji nudi zavidan nivo znanja potreban tržištu rada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog toga, Ekonomski fakultet je jedan od rijetkih fakulteta koji se može pohvaliti da student dolaze iz skoro svih gradova Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona što predstavlja svojevrsnu potvrdu visokog nivoa kvaliteta studiranja. Posebno naglašavam studente iz Srednjebosanskog kantona zbog činjenice da na tom geografskom prostoru postoji velika ponuda fakulteta i studijskih programa. Jako mi imponira činjenica da se učenici završnih razreda sa tog prostora masovno opredjeljuju na studiranje na Ekonomskom fakultet u Zenici.

Kako ocjenjujete uvjete studiranja na EF UNZE?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nastava na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici već nekoliko godina se izvodi u savremeno opremljenom prostoru koji nudi mogućnost održavanja nastavnog procesa na zavidnom nivou. Većina javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini ima hronične poteškoće u pogledu prostornog kapaciteta što se značajno održava na kvalitet praćenja i ocjenjivanja nastavnog procesa. Međutim, odvijanje nastavnog procesa u savremenim uslovima doprinosi kvalitetnijem studiranju dajući jedan značajan nivo ozbiljnosti nastavnom procesu. Ekonomski fakultet posjeduje savremeno opremljene učionice, elektronski evidenciju prisustva studenata, elektronsko praćenje nastavnog procesa, semestralnu evaluaciju kvaliteta nastave i brojne druge pogodnosti koje ovu visokoškolsku ustanovu svrstavaju u red najkvalitetnijih.

Nedavno ste postali prvi reakreditirani javni Univerzitet, odnosno Ekonomski fakultet UNZE dobio je reakreditaciju što predstavlja potvrdu kvaliteta rada. Šta reakreditacija konkretno znači za studente?

Univerzitet u Zenici je kontinuirano opredijeljen na postizanje visokog nivoa kvalitete nastavnih i naučnih procesa u okviru svojih članica, odnosno organizacionih jedinica. Akreditacija, odnosno reakreditacija, predstavlja svojevrsnu potvrdu standarda kvaliteta rada visokoškoslke ustanove u skladu s Kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što je našoj javnosti poznato Univerzitet u Zenici je zahvaljujući vrijednom požrtvovanosti uposlenika reakreditacijom studijskih programa ovjerio potvrdu kvaliteta čime je postao konkurentan u evropskom akademskom prostoru. Studenti akreditacijom stiču potvrdu kvaliteta studijskih programa što osigurava prohodnost stečenih diploma u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Važno je napomenuti da je Ekonomski fakultet prije nekoliko godina stekao akreditaciju nekoliko međunarodno priznatih akreditacionih kuća zahvaljujući učešću u međunarodnim projektima (npr. L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Catalunya, Vlaamse hogescholen Briseel, The European University Association Geneva, Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu Ljubljana) što predstavlja potvrdu kvalitetnog rada ove visokoškolske ustanove.

Praksa je od izuzetne važnosti za svakog studenta, a posebno ekonomije. Koliko student EF UNZE imaju susreta s privredom tokom studija?

Prije godinu dana Univerzitet u Zenici je na inicijativu Ekonomskog fakulteta formirao Ekonomsko-poslovni savjet kao novo značajno tijelo u organizacionoj strukturi koji ima za cilj bolje poslovno uvezivanje i bolju saradnju Univerziteta  i preduzeća regiona. U sastavu Ekonomsko-poslovnog savjeta su predstavnici menadžmenta respektabilnih preduzeća, Privredne komore Zeničko dobojskog kantona i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zahvaljujući aktivnostima Ekonomsko-poslovnog savjeta organizovano je nekoliko studijskih posjeta uspješnim kompanijama, a od ove godine praksa je upotpunjena angažovanjem uspješnih menadžera u nastavnom procesu u svojstvu stručnjaka iz prakse koji svojim iskustvom mogu značajno približiti izazove rada u uspjepšnim preduzećima. Jačanje saradnje Ekonomskog fakulteta i uspješnih preduzeća daje studentima mogućnost bržeg pronalaska zaposlenja.

EF UNZE u posljednje 3-4 godine nosilac je nekoliko značajnih i društveno korisnih projekata. Koliko studenti imaju priliku da sudjeluju u ovim i sličnim projektima EF UNZE?

Ekonomski fakultet je u posljednjih nekoliko godina postao prepoznatljiv zahvaljujući velikom broju značajnih i društveno korisnih projekata. Naime, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim organizacijama uspjeli smo realizirati nekoliko važnih projekata koji predstavljaju značajan poticaj jačanju saradnje između Ekonomskog fakulteta i uspješnih preduzeća.

Posebno nas raduje činjenica da je politika kvaliteta Ekonomskog fakulteta prepoznata od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Delegation of the European Union to Bosnia and Herzegovina (EUD) što je rezultiralo kvalitetnom saradnjom u okviru nekoliko izrazito korisnih projekata. Također, važno je spomenuti da je proaktivnim angažovanjem studenata uspješno realizovano nekoliko zapaženih studentskih projekata u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke čija je svrha bila razvijanje vještina sukladno novim zahtjevima poslovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Akademija za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja

Bliži se upis na visokoškolske ustanove u BiH. Veliki je problem brojnim fakultetima u proteklim godinama manjak studenata. Kakva je kod vas situacija?

Brojni faktori značajno doprinose smanjenju broj studenata iz godine u godinu. Na svim javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini osjetno opada broj prvoupisanih studenata što se negativno odražava na propisivanje godišnjih upisnih kvota.

Međutim, zahvaljujući atraktivnom studijskom programu u posljednjih nekoliko godina bilježimo veliki interes učenika završnih razreda za studij Ekonomije. Sudeći prema brojnim upitima i velikom interesu za studijske programe na Ekonomskom fakultetu u posljednjih nekoliko mjeseci, nadamo se da će broj upisanih ove godine značajno premašiti ranije brojke. Cijenimo što su maturanti prepoznali mogućnosti koje nudimo tokom i nakon studrianja.

Koliko studenata planirate upisati i hoće li biti izmjena u studijskim programima za narednu akademsku godinu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osnivač Univerziteta u Zenici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, svake godine propisije upisnu kvotu shodno potrebama tržišta rada u budućnosti. Ove godine smo prema Osnivaču iskazali potrebu za upisom 80 redovnih studenata za oba odsjeka, zatim 80 samofinansirajućih i 20 vanrednih studenata, također na oba odsjeka. Upisna kvota ove godine ravna je upisnoj kvoti prošle godine, što nije bio slučaj ranijih godina.

Po Vašem mišljenju, zašto bi jedan mlad čovjek trebao odabrati upravo Ekonomski fakultet UNZE?

Studij ekonomije spada među najpoželjnije u Bosni i Hercegovini. Uvijek je bilo atraktivno studirati ekonomiju zbog toga što studij pokriva ključna područja teorijske i poslovne ekonomije (npr. računovodstvo, finansije, bankarstvo, menadžment, marketing i sl). Danas je teško pronaći neku instituciju u kojoj nije zaposlen neko od naših studenata.

Zbog toga u posljednje vrijeme činimo napore da okupimo bivše studente u Alumni asocijaciju kako bi na bolji način dolazili do saznanja o kvalitetu studijskih programa Ekonomskom fakultetu. Upravo zbog toga, svaka povratna informacija o kvalitetu stečenog znanja koje pokazuju na radnom mjestu predstavlja značajno potvrdu nama nastavnicima da radimo pravu stvar na pravi način. Brojni su razlozi zašto bi jedan mlad čovjek trebao odabrati upravo Ekomski fakultet Univerziteta u Zenici. Pobrojaću samo neke. Tokom studija kontinuirano pratimo naše studente kroz razne načine, omogućujemo praktičnu nastavu, dodatnu edukaciju putem projekata, afirmišemo privrednu saradnju, a većina njih ponudu za posao dobije tokom završnih godina studija.

Putem programa mobilnosti omogućavamo studiranje vani, a putem istih programa uključujemo nastavnike inozemnih univerziteta. Uz to, konstantno se radi na podizanju kvaliteta nastavnog procesa uvođenjem softverske podrške svim aspektima nastave. Također, punu podršku dajemo udruženjima studenata koje su se već dokazale svojim projektima. Naši studenti učestvuju na raznim sportskim takmičenjima i osvajaju brojne nagrade. U cilju osiguranja jednakih mogućnosti studiranja prema svima, želim naglasiti da se posebna pažnja pridaje studentima s invaliditetom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktno.ba

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica: Studenti traže bezuvjetni upis i smanjenje školarine

Portal 072info

Zenički studenti najavili nove proteste

Portal 072info

Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, na potezu Skupština ZDK

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME