Broj ateista na planeti opada, evo koja će religija biti najveća do 2075.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U svijetu se smanjuje procenat osoba bez vjerske pripadnosti, zbog pada njihovog nataliteta, ali i sve većeg broja muslimana i kršćana, navodi “Guardian“.

Analize ukazuju na skromne, ali značajne demografske promjene kada je u pitanju vjerska pripadnost narednim decenijama, pošto broj stanovnika na jugu planete nastavlja da ubrzano raste, a kršćanska populacija u Evropi stari i umire.

Procjenjuje se da je od ukupnog broja beba rođenih od 2010. do 2015. godine 31 odsto njih ima roditelje islamske vjeroispovijesti, što je daleko više u odnosu na 24 odsto udjela muslimanske populacije u svijetu, a u istom periodu u kršćanskim porodicama u svijetu rođeno je 33 odsto beba, što je neznatno više od 31 odsto udjela kršćana u globalnoj populaciji.

To će se promijeniti zbog relativno mlade populacije u muslimanskim zemljama i njihove visoke stope fertiliteta, piše “Guardian”.

Kako se procjenjuje, između 2030. i 2035. u muslimanskim porodicama rodiće se nešto više beba u odnosu na kršćanske (225 miliona prema 224 miliona), a u periodu od 2055. do 2060. ta razlika će biti šest miliona (232 milona prema 226 miliona).

U međuvremenu, među kršćanima u Evropi stopa mortaliteta daleko nadmašuje broj rođenih beba. U Njemačkoj je od 2010. do 2015. broj umrlih ljudi veći za oko 1,4 miliona u odnosu na broj rođenih među kršćanima, a očekuje se da će se ta situacija proširiti Evropom u narednim decenijama.

Do 2055. ili 2060. devet odsto od beba rođenih širom svijeta rodiće žene bez vjerske pripadnosti, dok će više od 70 odsto beba roditi žene islamske (36 odsto) ili kršćanske vjeroispovijesti (35 odsto), navodi “Guardian”. U analizi se ne pretpostavlja da će sva djeca zadržati vjeru svojih roditelja, ali su “obrasci za promjenu složeni i raznovrsni”, ističe “Pew Research Center”.

Beta