Portal 072info

Broj poginulih u teriorističkom napadu u Istanbulu povećan na 38

Broj poginulih u dva bombaška napada koji su se u subotu uvečer dogodila u Istanbulu porastao je i sada iznosi 38, a više od 160 je ranjeno, prenosi Slobodna Evropa.

Zamjenik turskog premijera kaže da je u napade umiješana Radnička partija Kurdistana (PKK).

Među stradalima u bombaškim napadima koji su se dogodili u blizini fudbalskog stadiona uglavnom su pripadnici policije, rekao je medijima ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu. Četrnaest od 166 ranjenih zadržano je na intenzivnoj nezi, dodao je Sojlu.

Eksplozije automobila i bombaša samoubice dogodile su se u razmaku manjem od jednog minuta ispred stadiona FK Bešiktaša, oko dva sata nakon što se završila utakmica.

U noći između subote i nedjelje privedeno je 13 osoba, a zvaničnici tvrde da postoje naznake da je napad, u kojem je život izgubilo više od 30 policajaca, organizovala zabranjena Radnička partija Kurdistana.

U izjavi za CNN Turk, zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmuš kazao je da bi države koje šalju poruke u kojima osuđuju bombaške napade trebalo da također pokažu solidarnost sa Turskom u borbi protiv terorizma.

– Sve ukazuje na PKK. Jasno je da je ovaj događaj bio isplaniran. Objavićemo saopštenje kada se istraga završi. Ništa definitivno ne možemo da kažemo sada – rekao je Kurtulmuš.

Premijer Turske Binali Jildrim proglasio je dan žalosti i naredio da se zastave spuste na pola koplja, prenosi turska agencija Anadolija.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box