Broj turista u Bosni i Hercegovini i više nego udvostručen

Broj turista u Bosni i Hercegovini i više nego udvostručen

Nakon što je prošla godina bila izuzetno loša za turistički sektor u Bosni i Hercegovini, ove godine je stanje nešto bolje te smo ponovo imali priliku da viđamo brojne turiste na ulicama naših gradova.

Ne samo da je naša zemlja bila posjećena ljetos, nego su turisti nastavili da dolaze i poslije. Pokazuju to i podaci Federalnog zavoda za statistiku, koji kažu da je ukupan broj dolazaka turista u novembru ove godine veći za 148,4 posto nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine. Tako je u Federaciji BiH zabilježena 44.681 posjeta turista, a od ukupnog broja 56 posto njih su strani turisti.

Kada riječ o ostvarenim noćenjima, i tu je u novembru ove godine zabilježen ogroman rast te su ostvarena 93.842 noćenja, što je za 153,5 posto više u odnosu na novembar 2020. godine, ali je u odnosu na oktobar ove godine taj broj smanjen za oko 31 posto.

Strani turisti bili su brojniji te ih je bilo 61,6 posto, za razliku od domaćih, kojih je bilo 38,6 posto.

Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, a najbrojniji turisti su oni iz Hrvatske, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Turske.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, u novembru ove godine u ovom entitetu ostvareno je 21.814 dolazaka turista, koji su ostvarili 51.342 noćenja. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, RS je u novembru raspolagao sa više od 11 hiljada stalnih ležaja.

Evidentno je da je popuštanje mjera u našoj zemlji navelo turiste da se vrate u BiH, što je za turistički sektor sigurno bilo veoma dobro, a njihova očekivanja i nade su da će i naredni period biti dobar te da će turisti i dalje dolaziti u našu zemlju.

Iz razgovora s pojedinim radnicima iz hotelijerskog sektora saznali smo da i u ovom prazničnom periodu veliki broj stranih turista boravi u Bosni i Hercegovini te da su smještajni kapaciteti uveliko popunjeni. U skladu s tim, statistika bi za decembar trebala biti i mnogo bolja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica