Screenshot 1 94
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Prekomjerna smrtnost u Indiji tokom pandemije mogla bi biti nevjerovatnih 10 puta veća od službenog broja, što predstavlja jednu od najvećih ljudskih tragedija u Indiji.

Većina stručnjaka vjeruje da je službeni podatak Indije od preko 414.000 umrlih uveliko potcjenjen, međutim vlada je odbacila zabrinutost kao pretjeranu i obmanjujuću.

Izvještaj objavljen u utorak procjenjuje da će prekomjerni broj smrtnih slučajeva, jaz između evidentiranih i onih koji bi se očekivali, iznositi između 3 i 4,7 miliona u periodu od januara 2020. do juna 2021. godine. Rečeno je da se tačna brojka može “pokazati nedostižnom”, ali stvarni broj smrtnih slučajeva “vjerojatno će biti za red veličine veći od službenog brojanja.”

Izvještaj su objavili Arvind Subramanian, bivši glavni ekonomski savjetnik indijske vlade, i još dvojica istraživača iz Centra za globalni razvoj, neprofitnog think tanka sa sjedištem u Washingtonu i Sveučilišta Harvard.

Istakli se da su službeni podaci mogli propustiti smrtne slučajeve koji su se dogodili u pretrpanim bolnicama ili dok je zdravstvena zaštita bila blokirana, posebno tokom razornog porasta oboljelih početkom ove godine.

“Broj umrlih vjerojatno će biti nekoliko miliona, a ne stotine hiljada, što čini ovo vjerojatno najgorom ljudskom tragedijom u Indiji od podjele i nezavisnosti”, navodi se u izvještaju.