Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao milion

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Indija je prešla brojku od mlion zaraženih koronavirusom, a u jednodnevnom periodu prijavljen je rekordan broj novih infekcija, njih 34.950. 

Indija je postala treća država (nakon Sjedinjenih Američkih Država i Brazila) koja je prešla tu veliku brojku, a zbog zaraze najviše pate marginalizirani građani. 

Zaražene širom Indije s teškim simptomima ne primaju u javne i privatne bolnice zbog nedostatka kreveta, osoblja i opreme jer se zdravstveni sistem urušava pod pritiskom pandemije.

ČITAJ JOŠ:  Pulmolog Emir Festić: Odahnut ćemo u julu ili avgustu

Pandemija je pokazala značaj jaza između bogatih i siromašnih u Indiji.

Dok se više od 270 miliona ljudi između 2006. i 2016. širom Indije uspjelo izvući iz siromaštva, zemlja je i dalje vodeća u ekonomskoj nejednakosti, a 10 posto najbogatijih drži 77 posto bogatstva u svojim rukama. Oxfam navodi kako jaz nastavlja rasti. 

Osim nejednakosti u kontekstu zdravstvene zaštite, socijalna distanca nemoguća je za one koji žive u sirotinjskim četvrtima. Osim toga, malo je tekuće vode i sredstava za dezinfekciju i higijenu te siromašni Indijci tako postaju podložni zarazi. 

ČITAJ JOŠ:  BiH: Više se "mart" i potpuno zatvaranje neće ponoviti

Oko 60 posto Indijaca (od njih 1,3 milijarde) smatra se siromašnima, a 21 posto živi s 2 dolara na dan.

GODISNJICA
MARKETING