A8CE3994 9EB3 4E32 BA18 EEB3F7879C81
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 2, 2021 @ 22:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uhapšen je jučer od strane Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u sklopu istraga o slučaju firme Zenicatrans. Danas je predat u nadležnost Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. Osim Kasumovića u nadležnost Tužilaštva ZDK predate su još četiri uhapšene osobe iz ovog predmeta. Za sve njih je, nakon obrade u prostorijama Tužilaštva ZDK, već određena mjera zadržavanja u prostorijama policije.

Povodom hapšenja Kasumovića oglasili su se brojni političari i građani na društvenim mrežama koji su dali podršku gradonačelniku Zenice smatrajući njegovo procesuiranje politički motiviranim od strane Stranke demokratske akcije (SDA) koju je on sa svojom strankom Zenička inicijativa brutalno porazio na prošlim Općinskim izborima u Zenici.

Tako su Kasumoviću putem saopćenja upućenog medijima podršku dali i borci Jedinstvene organizacije boraca (JOB) iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja u kojem je Kasumović rođen i u kojem je prema njihovim riječima imao vrlo važnu i časnu ulogu tokom proteklog rata. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

„Zbog hapšenja ratnog heroja, Zlatnog ljiljana i našeg sugrađanina Fuada Kasumovića, Gornji Vakuf-Uskoplje, a posebno borci koji se u ova dva dana prisjećaju njegove vrlo značajne i časne uloge tokom proteklog rata su ogorčeni i u svojevrsnom šoku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ne ulazeći u meritum ove pravne stvari oko njegovog procesuiranja, a rukovodeći se presumpcijom nevinosti, smatramo ovaj proces montiranim s obzirom na njegovo višegodišnje neslaganje sa vladajućim strukturama.

Kao njegove saborce i drugove s kojima je odrastao, najviše nas je zaboljela činjenica da je Kasumović kao dobitnik najvišeg ratnog priznanja Države uhapšen na Dan oružanih snaga Bosne i Hercegovine, što nam također ulijeva sumnje na nečije nečasne namjere u ovom procesu. Također nas je zaboljela činjenica da se oko njegovog hapšenja podigla tolika medijska pompa te da se od svega pokušala napraviti spektakularna akcija za nečiji interes. Jer poznavajući Kasumovića i njegovu hrabrost i odvažnost, najmanje što je trebalo jeste bilo kakva bombastična akcija policijskih organa, dovoljan je bio običan poziv na koji bi se, sigurni smo u to, odazvao.

Pravosudni organi ove zemlje nemaju hrabrosti hapsiti one koji nam otvoreno prijete rušenjem ustavnog poretka koje za posljedicu može imati ponovni ratni haos, nemaju hrabrosti hapsiti one koji su izvršili milionske pljačke, ali imaju hrabrost iživljavati se nad ratnim herojima i Zlatnim ljiljanima.

Mi koji smo svjedoci vremena u kojima je Fuad Kasumović s puškom u ruci provodio noći na stražama u našem herojskom Gornjem Vakufu i vremena u kojem je upravo on bio ključna osoba za opskrbu našeg grada oružjem koje je tada značilo život i spas, najavljujemo da ćemo u velikom broju doći pred Tužilaštvo Zeničko-dobojskog Kantona i ostati tamo okupljeni, ukoliko se ova pravosudna farsa ne okonča. Podršku za ove proteste dobili smo od brojnih drugih boračkih udruženja.

Za kraj, ogorčeni poručujemo akterima ovih spletki koje čine tobože u ime državnih organa. Stidi se državo koja na Dan Oružanih snaga hapsiš Zlatnog ljiljana,“ stoji u saopćenju JOB-a Gornji Vakuf-Uskoplje koje potpisuje predsjednik ovog udruženja Mahmut Hadžijusufović Baća.

Hadžijusufović je inače legendarni heroj odbrane Gornjeg Vakufa-Uskoplja i ratni komandant Vojne policije Armije RBiH.

1306C440 AACB 44E8 973D 3346BF391994
LIDER