Portal 072info

BROJNE AKTIVNOSTI U ZENICI Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Struktura Crvenog križa Federacije BiH će i ove godine na današnji dan, 12. septembra, obilježiti Svjetski dan prve pomoći.

Moto “Svjetskog dana prve pomoći” je: “Pružimo prvu pomoć – spasimo svaki ugroženi život”.

S obzirom na to da organizacija Crvenog križa svoje postojanje temelji na edukaciji u pružanju prve pomoći, namjera je da se tim povodom promoviraju aktivnosti u oblasti pružanja prve pomoći.

Na ovaj dan nacionalna društva Crvenog križa širom svijeta različitim aktivnostima građanima zemalja u kojima djeluju ukazuju na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 152 godine. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Organizacije Crvenog križa općina i gradova će na Svjetski dan prve pomoći organizirati pokazne vježbe i formirati informativne štandove kako bi što većem broju građana ukazali na značaj prve pomoći.

Druga subota u septembru posvećena je prvoj pomoći. Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svake godine sve više društava širom svijeta obilježava taj dan.

Na taj način se želi privući pažnja javnosti i ukazati na važnost pravovremenog i pravilnog načina pružanja prve pomoći. Zato društva Crvenog križa u svijetu neprekidno ulažu napore u osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama povreda i bolesti čime se smanjuje rizik od posljedica nesreća koje se dešavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima, ali i prirodnim nesrećama.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti.

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH u prošloj godini je iz pružanja prve pomoći obučila 29.482 kandidata za vozače motornih vozila, te 4.575 građana.

Podijelite članak