mito korupcija 1 696x460 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 4, 2021 @ 12:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Namještena zapošljavanja preko članskih knjižica ili preko rodbinskih veza, konkursi kao pokriće, nepravilnosti u bodovanju kandidata, netransparentne procedure – sve češće su pojave u našem društvu, što dokazuju brojne pritužbe građana. Da li su konkursi u Srpskoj izgubili smisao?

Ukoliko tražite posao, a niste pripadnik neke stranke ili vam rodjak ne radi u određenoj službi, velike su šanse da će to radno mjesto biti ustupljeno nekome ko umjesto znanja ima veze u politici, ma koliko kvalifikovani bili.
To pokazuju žalbe koje je Ombudsmen za ljudska prava BiH zaprimio od građana. Samo u ovoj godini stiglo je 179 prijava po raznim osnovama.

„Žalbeni navodi ukazuju na nepravilnosti u bodovanju kandidata, netransparentne procedure posebno u dijelu izvođenja usmenog dijela ispita odnosno intervjua koji nerijetko bude odlučujući radi broja bodova ostvarenih u konkursnoj proceduri, favorizovanje kandidata ukoliko je isti već ranije bio zaposlen po nekom osnovu kod poslodavca.“

Institucija Ombudsmena svake godine ima i veći priliv žalbi u periodu zapošljavanja u osnovnim i srednjim školama. Žalbe stižu i na adresu nevladinih organizacija. Iz Transparency Internacional-a kažu da su im se građani obraćali za nepravilnosti prilikom zapošljavanja u državnoj upravi.

Tvrde da postoje i radna mjesta koja imaju cjenovnik, pa je tako za neke potrebno izdvojiti više hiljada maraka.

Stručnjaci kažu da je jedino rješenje uvođenje obaveznosti javnog konkursa na svim nivoima, kao i jasne procedure za postupanje članova konkursnih komisija i jasni načini bodovanja.

Iz Centra za ljudska prava navode da najviše bodova od komisije dobijaju kandidati kojima je unapred obećana određena pozicija.

Zbog nemogućnosti zaposlenja u struci mnogi bivaju primorani da napuste zemlju i svoje znanje i zvanje primijene u nekoj od službi u inostranstvu.

LIDER