AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Policija Brčko distrikta je u proteklih petnaestak dana zaprimila više prijava građana koje se odnose na neovlašten pristup i zloupotrebu njihovih Facebook profila.

Kako se navodi iz Policije Brčko distrikta, nepoznati izvršioci su koristeći njihove profile slali poruke Facebook prijateljima tražeći uplate novčanih sredstava putem Western Uniona, MoneyGrama i Xbona.

“Utvrđeno je da su korisnici Facebook profila na prevaru nepoznatim izvršiocima saopštavali šifre za resetovanje njihovih facebook naloga, te su na takav način izvršioci imali mogućnost da pristupe njihovim profilima, da izmijene pristupne podatke i da vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi”, rečeno je iz Policije Brčko distrikta.

Navedeno je da je evidentirano i više prijava prevara nad privrednim subjektima koji vrše poslovanje uz korištenje elektronske komunikacije putem e-mail poruka.

“U ovim slučajevima nepoznate osobe dostavljale su e-mail poruke kojim je traženo od primaoca da otvore ponudu iz priloga, čime bi se na računar instalirao zlonamjerni softver koji omogućava napadačima da s udaljene lokacije preuzmu kontrolu nad računarom i vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi”, kažu u Policiji Brčko distrikta.

Pozivali su građane da tokom elektronske komunikacije nikome ne daju svoje lične podatke, podatke o pristupnim šiframa, kodovima za resetovanje šifri, da periodično mijenjaju svoje pristupne šifre, da za različite naloge ne koriste iste šifre, da koriste dvostruku autentifikaciju povezivanjem svog telefonskog broja s korisničkim nalogom, da u podešavanjima naloga provjere na kojim su uređajima logovani i da se izloguju sa svih uređaja koje ne koriste, da u elektronskoj komunikaciji ne daju povjerljive podatke dok se ne uvjere da kontaktiraju s pravom osobom.

“Preporučujemo vlasnicima i zaposlenicima pravnih osoba da u komunikaciji s poslovnim partnerima unaprijed dogovore način poslovne komunikacije, da ne otvaraju priloge iz sumnjivih i neuobičajenih e-mail poruka, da lično ili putem telefona verifikuju s poslovnim partnerima svaku promjenu u vezi s poslovanjem, a naročito kada je riječ o uplatama na bankovne račune, da prilikom slanja poruka obrate pažnju na tačnost adresa primaoca i pošiljaoca”, istakli su iz Policije Brčko distrikta.

Naglasili su građanima da računare i računarske sisteme osiguraju instalacijom antivirusnih softvera, da antivirusne softvere redovno ažuriraju te da koriste dodatnu zaštitu u vidu upotrebe vatrozid uređaja (Firewall), kao i licencirane operativne sisteme i softvere koje trebaju redovno ažurirati.