Portal 072info

Brojni turisti iz BiH traže povrat novca za plaćene aranžmane na Jadranu

66A1E94F EB24 4001 917F 46FCA006487A
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brojni turistički aranžmani odgođeni su nakon uvođenja dvosedmičnog karantina u Hrvatskoj za sve državljanje Bosne i Hercegovine. U problemu su potrošači koji su već uplatili novac za rezervacije, a koji povrat novca sada traže od turističkih agencija. 

Bez aranžmana u susjednoj Hrvatskoj, novac uplaćen, šta dalje? 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Potrošači koje smo kontaktirali nisu željeli govoriti pred kamerama, kako time ne bi ugrozili odnos s agencijom od koje čekaju povrat novca. Direktorica turističke agencije sa sjedištem u Sarajevu kaže da dodatni problem predstavlja već uplaćeni novac na adrese hotela, piše BHRT

“Nije sve u rukama turističkih agencija odnosno turističkih djelatnika, nego svaki hotel ima svoju poslovnu politiku. Pa su se neki hoteli odlučili da vrate novac, ili recimo da zamijene termin, da prolongiraju za narednu godinu, ali kako koji hotel, sve je do politike hotela”, kazala je Aida Terzić, direktorica turističke agencije Relax Tours.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Iz institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrđuju da potrošači imaju pravo na povrat novca, ali i na druge mogućnosti.

Potrošači u skladu sa zakonom potrošača, imaju pravo da im se vrati taj njihov novac, isto tako potrošači imaju mogućnost izbora, znači da se dogovore sa organizatorom putovanja da li će to biti povrat novca ili će to biti neko zamjensko putovanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Na jednom od najposjećenijih ljetovališta – Makarskoj, kažu da je novac već regularno vraćen potrošačima.

“Svi državljani koji su bili ne samo iz BiH koji su otkazali, već iz Češke, Poljske, Njemačke, novac je bio zajamčen, i svi su vratili novac od agencija, privatnih iznajmljivača, i hotela. Do sada ne bilježimo nijedan slučaj da se novac nije vratio gostu koji je morao zbog prisilnih ovih razloga otkazati svoje ljetovanje”, rekla je Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska.

A građani koji su ostali bez svog aranžmana na hrvatskim plažama, mogu pronaći odmor i na bh. primorju. U Neumu se već traži soba više.

“Bilježimo uistinu nezapamćenu potražnju za smještajnim kapacitetima u Neumu i evo već ovaj vikend nema više slobodnih soba u Neumu”, ističe Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih djelatnika Općine Neum.

Samo prošle godine u Hrvatskoj је ljetovalo više od pola miliona građana iz BiH, te su ostvarili gotovo tri miliona noćenja. Ovo ljeto, barem za sada, to će biti teško ostvarivo.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stejt department kritikovao bh. vlasti

072info.com

Nove mjere u Hrvatskoj: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola poslije ponoći

072info.com

Pandemija u BiH: U protekla 24 sata deset preminulih, 1.132 novozaraženih, najviše u…

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6