Portal 072info

BRUKA ZA DRŽAVU: Bosni i Hercegovini oduzet EYOWF 2017

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po prvi put u historiji organiziranja Evropskog olimpijskog festivala mladih jednoj državi je oduzeta organizacija ovog sportskog spektakla, prenosi novinska agencija Patria.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najveći sportski događaj u BiH nakon ZOI ’84, EYOWF 2017 neće se održati u februaru 2017. godine. Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevu kojima je bila povjerena organizacija igara, nisu ispunili zadate uvjete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Čelni ljudi Evropskog olimpijskog komiteta održali su sjednicu na kojoj je odlučeno da se BiH uskrati domaćinstvo takmičenja za 2017. godinu.

Jedino što je do sada urađeno jeste osnivanje preduzeća na čijem je čelu Samir Avdić. U daljnim pripremama i ispunjavanju uvjeta nije se odmaklo ni milimetra. Zakazali su svi nivoi vlasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za organizaciju ovog sportskog događaja bilo je potrebno obezbijediti 6,2 miliona eura.

Na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u decembru 2012. godine u Rimu, Sarajevo i Istočno Sarajevo zvanično su dobili organizaciju zimskog Evropskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevo i Istočno Sarajevo bili su jedini kandidati za organizaciju ovog takmičenja, nakon što je turski grad Kaiseri povukao kandidaturu, što bukvalno znači da su nam Turci poklonili domaćinstvo ove značajne sportske manifestacije.

Zvanična potvrda

Tačno je da je Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao trenutnu situaciju organizacije EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. Do ovog trenutka nismo dobili Odluku da je EYOF 2017. otkazan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na osnovu pristiglih izvještaja eksperata Evropskog olimpijskog komiteta koji su detaljno analizirani, a uvažavajući činjenicu da je do početka manifestacije ostalo malo vremena za adekvatnu organizaciju, Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta je donio Odluku da će nakon 20. jula 2015. g. poduzeti određene mjere.

Poduzete mjere mogu ići u dva prvaca, a to su da se organizacija EYOF-a 2017. oduzima gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo ili da se ostavi mogućnost da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pošalje molbu Vladi Republike Turske i gradu Erzurmu, koji je domaćin EYOF-a 2019., da zamjene termine organizacije. Za očekivati je da bi se ova inicijativa prihvatila od strane Turske.

Ovom zamjenom bi gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili dodatne dvije godine za kvalitetnu organizaciju EYOF-a, koja bi se morala konkretno, a ne deklarativno, podržati i bili bi organizatori EYOF-a 2019.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Olimpijski komitet BiH

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME