Portal 072info

Brusnica pospješuje liječenje raka jajnika

Naučnici tvrde da se blogotvorno djelovanje brusnice osjeti već poslije prve popijene čaše soka.

Podatak objašnjavaju prisustvom A tipa antioksidansa koji se nalazi samo u brusnici.

Jedna od najpopularnijih biljaka posljednjih deset godina svakako je brusnica, prije svega zbog prijatnog ukusa ali više zbog blagotvornog djelovanja i hranljivih vrijednosti koje ima u sebi.

Brusnicu možete da jedete sirovu, sušenu, kao dodatak jelima ili da pijete sok od brusnice.

Brusnice poznate su po tome što sadrže antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunološkog sistema.

Ranija nučna istraživanja pokazala su da je busnica odlična preventiva u borbi protiv urinarnih infekcija ali i da pozitivno utiče na sve kardiovaskularne bolesti, piše Lj&Z.

Međutim, najnovija istraživanja ukazuju na to da je brusnica djelotvorna u liječenju drugih bolesti prije svega liječenje raka jajnika.

Prilikom liječenja raka jajnika često dolazi do razvoja rezistencije na uobičajene lijekove što uzrokuje korištenje sve jačih doza pa se tako povećava rizik za oštećenja nervnog sistema i otežanog rada burega.

Naučnici naglašavaju da su u svom istraživanju koristili ekstrakt brusnice koji je dostupan u redovnim prodavnicama. Nalazi ispitivanja ukazuju na to da je djelotvorna već prva popijena čaša soka od brusnice.

Svoje istraživanje stručnjaci potkrepljuju činjenicom da je brusnica bogata A tipom antioksidansa koji se nalazi samo u njoj.

Antioksidans A tipa veže se uz proteine u ćelijama tumora te blokirajući njihov rast i širenje istovremeno pojačava djelovanje hemoterapije.

cazin.net

Podijelite članak