Brze punionice u BiH za električna vozila moraju se graditi na autoputu i brzim cestama

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosna i Hercegovina je dobila web platformu sa mapom punionica za električna vozila u državi, na kojoj je skroman broj ovih uređaja, pa iz Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori Federaciji BiH predlažu da se uprosti procedura za izgradnju punionica na autoputu i brzim cestama. 

Prema mapi, trenutno u Bosni i Hercegovini ima 173 punjača za električna vozila sa 205 konektora, a uglavnom su raspoređena u velikim gradskim centrima. Najvećim dijelom to su AC ili spore punionice i u privatnom su vlasništvu, tj. u okviru restorana, hotela, trgovačkih centara i slično.

Nerazvijena infrastuktura glavni je razlog zašto ne postoji preveliki interes za subvencije za kupovinu električnih automobila u BiH na osnovu u junu 2022. godine raspisanog javnog poziva.

– Vlada FBiH je nedavno izabrala 33 korisnika za dodjelu subvencija građanima u ukupnom iznosi od 175.000 KM za prvi kvartal, odnosno period od 3. juna do 31. augusta 2022. godine. Za 31 izabranog korisnika odobreno je po 5.000 KM za kupovinu “full hybrid” i “plug-in”, a po 10.000 KM za dva aplikanta za električne automobile. Ukupno je pristiglo 48 zahtjeva za dodjelu poticaja, od čega je 14 odbijeno zbog neispunjavanja uvjeta javnog poziva. Poziv je otvoren do 12. decembra ove godine ili do utroška raspoloživih finansijskih sredstava, a ukupan fond je milion maraka – kaže za Faktor Anela Karahasan, viša stručna saradnica za industriju i usluge Privredne komore FBiH.

U Udruženju za elektromobilnost predlažu da se uprosti procedura za izgradnju punionica na autoputu i brzim cestama.

– Za veći broj punionica generalno, a naročito onih od iznimnog značaja na autoputu brzim cestama potrebno je prije svega pojednostaviti procedure izgradnje. Udruženje za elektromobilnost je u nekoliko navrata davalo prijedloge za izmjene i dopune zakonske regulative po modelu susjednih zemalja, gdje su punionice grade po jednostavnoj prceduri – pojasnila je naša sagovornica.

U tom pogledu, dodaje Anela Karahasan, potrebna je saradnja sa nadleženim institucijama u smislu programa sufinansiranja troškova izgradnje punionica, osim subvencija pri kupovini električnih vozila. Potrebno je graditi DC punionice, odnosno tzv. brze punionice na autoputu i brzim cestama. Za izgradnju punionica potreban je i veći broj električnih automobila, kojih za sada nema.

– U vezi s trenutnim interesom za subvencijama prema našim povratnim informacijama u saradnji sa ovlaštenim zastupnicima i trgovcima automobila te nadležnim ministarstvom, interes postoji, ali potencijalni aplikanti ne mogu se prijaviti na aktuelni poziv zbog neispunjavanja uvjeta. Subvencije za uvoz električnih automobila mogu dobiti samo građani, a ne i firme što bi trebalo i njima omogućiti – predlaže Anela Karahasan.

Faktor