Brže se širi, sve više mladih bolesno: Ovaj soj koronavirusa sad je dominantan u BiH

korona covid bolnica pacijent januar2021 epa

Kod više od 80 posto pacijenata koji su pozitivni na SARS-CoV-2 i koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS prisutan je mutirani virus, koji je daleko zarazniji od izvorne korone, a dominira takozvani britanski soj.

Isti soj uočen je kod većine uzoraka koji su testirani na sarajevskom KCUS-u.

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u UKC RS, naglasivši da je, pošto je došlo do prodiranja nove varijante virusa u populaciju, u kratkom vremenskom razdoblju obolio veoma veliki broj ljudi, što je uslovilo i povećanja broja smrtnih ishoda.

S obzirom na činjenicu da je krajem februara primjećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale COVID-19, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su sproveli ispitivanje kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta, odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma bila prisutna u 66,66 odsto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Mutacija

Kako kaže prof. dr. Maja Travar, načelnica Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC RS, ovaj soj sada je prisutan kod 80,6 odsto hospitalizovanih. Objašnjava da je riječ o soju s genskom mutacijom na genu koji kodira spike protein (N501Y).

“Najznačajnija karakteristika takozvanog britanskog soja virusa je povećana transmisija u populaciji zbog mutacije na genu za spike protein, koji je odgovoran za vezivanje virusa na ćeliju. Zbog većeg broja društvenih kontakata i mobilnosti trenutno je inficiran veliki broj mlađih, posebno radno sposobnih osoba. Među ovim osobama trenutno ima značajan broj hospitalizovanih”, kaže dr Travar, upozorivši da inficirane mlađe osobe mogu da prenesu virus starijim članovima domaćinstva, koji često obolijevaju kliničkom slikom koja zahtijeva hospitalizaciju.

Šta je poznato

U Institutu za javno zdravstvo RS, u skladu s podacima iz zemalja u regionu i trenutnom epidemiološkom situacijom, očekuju da je i kod nas sve dominantniji britanski soj.

“Još nema ujednačenih naučnih podataka u vezi s kliničkim ishodima povezanih sa ovim sojem. Ali ono što sigurno znamo jeste da se britanski soj B.1.1.7 brže prenosi u odnosu na izvorni soj. Usljed veće stope prenosa dolazi do većeg broja novooboljelih slučajeva. Posljedično, povećava se i broj osoba kojima trebaju usluge zdravstvenog sistema, te broj osoba koje imaju veći rizik za razvijanje teže kliničke forme bolesti. To dovodi do porasta broja smrtnih slučajeva“, ističe epidemiologinja dr. Jelena Đaković Dević.

Prema njenim riječima, ljekari iz bolnica širom RS-a navode da je u ovom periodu pogoršanja epidemiološke situacije, u odnosu na prethodni period, više hospitalizovanih mlađih osoba koji razvijaju teže kliničke forme bolesti, te da je više osoba kojima je potrebna kiseonička podrška.

Način borbe

Objašnjava da se mutacije virusa SARS-CoV-2 dešavaju od početka epidemije i da nisu neobična pojava u svijetu virusologije.

“Mutacije su promjene koje se dešavaju u strukturi virusa, a koje virusu omogućavaju da se bolje prilagodi svom okruženju, te da izbjegne prepreke koje mu postavlja imuni sistem čovjeka. Neke mutacije mogu dovesti do promjena u karakteristikama virusa, poput toga da se virus brže širi ili da razvija teže kliničke slike. Kada virus ima visok stepen transmisije u populaciji i uzrokuje mnoge infekcije, vjerovatnoća mutacije virusa raste. Što više mogućnosti virus ima za širenje, to se više replicira, a time ima veće mogućnosti da pretrpi određene promjene”, kaže dr Đaković Dević i naglašava da je, upravo zbog toga, bitno da proces vakcinacije teče brže od mogućnosti virusa da se mijenja i da se pojavi varijanta virusa koja je manje otporna na vakcine i koja može dovesti do većeg broj reinfekcija.

Ljekari takođe naglašavaju da se protiv novih sojeva bori kao i protiv izvorne korone, a to je poštivanje svih epidemioloških mjera i pravovremeno liječenje.

Prethodni članakUnuk Gregor pročitao oproštajno pismo koje je general Divjak napisao kada je saznao da je bolestan
Sljedeći članakKritika Svjetske banke – Privredni sporovi u BiH traju po tri godine