Brzi test s ledom otkriva zdravlje srca: Je li vrijeme za kardiološki pregled

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon šokantnog pronalaska 124 kilograma kokaina među paketima banana u skladištu jedne širokobriješke firme tokom petka, a što je javnosti obznanjeno dan poslije, ni jučer nije bilo moguće doći do konkretnijih informacija o ovom događaju.

– Viši interes je u pitanju – ponavljali su nam iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici, na poziv Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, stigli na lice mjesta i preuzeli istragu u vezi s ovom rekordnom količinom zaplijenjenog kokaina u BiH.

Otkrivanje osoba

Slično su naveli i iz Tužilaštva BiH, iz kojeg su, zajedno s policijskim službenima SIPA-e, koordinirali aktivnosti na provođenju pretresa i uviđaja na lokaciji u blizini Širokog Brijega.

– Ova količina opojne droge dostiže višemilionsku vrijednost na ilegalnom narkotržištu, a Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske institucije i agencije provode intenzivne aktivnosti na otkrivanju osoba povezanih s ovim međunarodnim krijumčarenjem opojne droge. U interesu istrage, u ovom trenutku agencije za provedbu zakona ne mogu davati više informacija – naveli su iz Državnog tužilaštva.

Drogu su, podsjetimo, otkrili radnici firme koji su, u šoku i u nevjerici zbog tog otkrića, obavijestili vlasnika, nakon čega je on alarmirao policiju.

Radnici otkrili

Inače, ovo nije prvi put da se „kokainske banane“ pronalaze u BiH. Podsjetimo, slično se odigralo koncem januara u Sarajevu, u velikoj akciji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i SIPA-e kada su u skladištu jedne kompanije pronađena i zaplijenjena 52 kilograma kokaina koji je bio sakriven u kutijama s bananama. I tada su radnici otkrili drogu, odnosno vlasnik je slučaj prijavio agencijama.

Svega nekoliko mjeseci ranije, tačnije lani u avgustu, u skladištu jedne dobojske firme nađena su 73 kilograma kokaina, i to u šećeru.

Bačene pored puta

Nedugo nakon što je javnost saznala za pronalazak kokaina čija količina dostiže vrijednost između, kako se iznosi, 10 i 15 miliona eura, lokalni portali su objavili fotografiju odbačenih banana na području sela Lipno, između Širokog Brijega i Ljubuškog. Nepoznanica je imaju li ikakvu poveznicu odbačene banane s pronalaskom kokaina u širokobriješkoj firmi, za koju se zna da godinama uvozi ovo voće iz Južne Amerike.

Avaz