Bubrežni bolesnici traže smjenu šefa odjela za hemodijalizu u Zenici

Bubrežni bolesnici traže smjenu šefa odjela za hemodijalizu u Zenici

Kantonalna bolnica Zenica

Udruženje invalidnih osoba bubrežnih bolesnika dijaliznog centra Zenica od menadžmenta Kantonalne bolnice Zenica zatražilo je hitnu smjenu dr. Vedada Gradinčića, koji je šef Odjela za hemodijalizu dijaliznog centra Zenica.

Na sjednici Upravnog odbora ovog udruženja razmatrani su zahtjevi njenih članova, a većina se odnosi na problem s kojima se pacijenti susreću svakoga dana dugi niz godina.

– Radi se o stanju na Odjelu hemodijalize KB Zenica, gdje se provodi samovolja šefa službe, doktora Vedada Gradinčića prema nama pacijentima i osoblju – kaže se u saopćenju Udruženja.

Naglašava se da su pacijenti prepušteni sami sebi bez adekvatnog, gotovo nikakvog ljekarskog tretmana, a zbog narušenih međuljudskih odnosa na odjelu, medicinsko osoblje radi pod stresom na tako odgovornom mjestu.

– Bili smo svjedoci mnogih nemilih događaja i svakodnevno dolazimo na dijalizni tretman u strahu, ne znajući na kakve ćemo neugodnosti naići, strahujući za svoj život primorani smo trpjeti da bi preživjeli taj dan – ističu.

Pojašnjavaju da na upit pacijenata da im doktor da savjet ili terapiju, dr Gradinčić u većini slučajeva “zagalami na pacijenta ili bez ikakvog odgovora izađe iz sale”, pa su prinuđeni, kako navode, da sami traže Ijekarski tretman na drugim odjelima i u drugima bolnicama.

– Doktor Gradinčić uspješno godinama opstruira mlade ljekare da bi sebi napravio prostor za produženje ugovora o radu, iako je čak prije dvije godine stekao uslove za penziju – tvrde u Udruženju.

Napominju da prema pravilniku Federalnog ministarstva zdravstva o uslovima u pogledu prostora, kadra i medicinsko tehničke opreme za osnivanje i organizaciju rada zdravstvenih ustanova koje obavljaju djelatnost dijalize, Dijalizni centar nivoa Kantonalne bolnice mora imati jednog doktora na 10-12 dijaliza dnevno, plus jednog doktora u drugoj smjeni.

S obzirom da se na odjelu za hemodijalizu KB Zenica, dodaju, obavi 50 dijaliza dnevno, prema pravilniku bi brigu o pacijentima trebalo da vodi 4-5 doktora.

Stoga apeluju na odgovorne da organizacija rada na Odjeljenju za hemodijalizu bude u skladu sa zakonom o zdravstvu i pravilnikom.

– S obzirom da su nam životi u pitanju, više nećemo šutjeti i borit ćemo se na sve načine za ono što nam zakonski pripada kao zdravstvenim osiguranicima – stav je Udruženja.

Zbog navedenih problema, kao i narušenih međuljudskih odnosa između ljekara i medicinskog osoblja, Upravni odbor udruženja zahtijeva da se hitno imenuje novi šef Odjela za hemodijalizu KB Zenica i da se u narednom periodu aktivno prati stanje na Odjelu “da ne bi došlo do represivnih mjera od strane dr Gradinčića”.

– Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u roku od 15 dana, i ne dobijemo pisani odgovor u navedenom roku, tražit ćemo odgovornost svih odgovornih za ovakvo stanje na Odjelu hemodijalize KB Zenica, i bit ćemo primorani na kolektivno samoubistvo odbijanjem dijaliznog tretmana – navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja invalidnih osoba bubrežnih bolesnika dijaliznog centra Zenica.

Zahtjevi su dostavljeni načelniku Službe za unutrašnje bolesti KB Zenica, direktoru KB Zenica te ministrima zdravstva Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona.

FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica