Portal 072info

Budi čaršija – glasaj za Čelik!

Politička kampanja u Zenici je u punom jeku, niko se više ne usteže od najjeftinijih poteza za pokoji glas, a više ili manje poznata lica nas posmatraju sa plakata i obećavaju nam promjene koje će ovaj put kao doći. Zeznuli su se prošli put ili nisu dobili priliku, ali ovaj put hoće promijeniti stvari sigurno, majkom se kunu!

Pitanje reforme i oporavka Čelika je postalo politički aktuelno pitanje – nekima kao platforma da na osnovu spominjanja nama svetog imena uberu koji poen, a drugima da shvate da se neke stvari zaista moraju mijenjati jer su građani ovog grada tako tražili. U čitavom tom procesu, javnost smo izvještavali o našim aktivnostima transparentno i uvijek smo vodili dijalog sa glavnim akterima koji mogu riješiti taj problem. Nažalost, to se nije desilo. Već neko vrijeme to glasno govorimo a ponovit ćemo i sada:“Najveći neprijatelj NK Čelik Zenica koji blokira usvajanje novog statuta po principu ‘1 član – 1 glas’ i reprogramiranje poreskog duga od postojećeg novca bez dodatnog opterećenja budžeta je Stranka Demokratske Akcije (SDA) sa svojim stranačkim pulenima i kadrovima te koalicionim partnerima u vidu SBB-a i HDZ-a. Oni su nelegalno odbili i blokirali sve reforme u klubu i jedini su razlog zašto je Čelik tu gdje jeste – jadan, napušten, siromašan, zadužen, bez koncepta, na dnu tabele!”

Često nam se prodaje priča kako su samo rezultati na terenu bitni – e pa nisu! Čelik koji je u vrhu tabelene može u evropsko takmičenje jer ne može dobiti licencu bez reprogramiranog duga. Čelik koji je u vrhu tabele ne može imati pune tribine jer njegovi navijači i simpatizeri više ne žele samo rezultate već klub koji ima budućnost. Čelik koji je u vrhu tabele ne može imati budućnost dok god ima blokiran račun, tijela zatvorena za politički podobne pulene, neorganizovan omladinski pogon, utjecaj lokalnih siledžija na selekciju igrača i sistem rada koji je prevaziđen još 1970-ih godina. A iskreni da budemo do kraja – ne može biti ni u tom vrhu tabele, ma koliko novca se bacilo u njega.

Problem Čelika se može riješiti samo na nivou vlasti Grada Zenice i to na sljedeći način:

  1. politika mora prestati vršiti nelegalni pritisak na klub da se ne usvoji novi statut,
  2. gradonačelnik mora pomoći klubu da prema Gradskom vijeću Zenice pokrene potrebne inicijative za rješavanje dugova prema javnim preduzećima,
  3. Gradsko vijeće Zenice mora donijeti odluku da se gradski novac za finansiranje kluba može preusmjeriti u vraćanje dugova, odnosno da tako spriječi zloupotrebe.

To se sa ovom SDA vlasti u Gradu Zenici neće desiti. Već dvije godine odbijaju reforme, zavlače, lažu i obmanjuju i NGG “Za Čelik” i “Robijaše” i građane koji su podržali inicijativu i sve one koji smatraju da Čelik treba da napravi jedan novi iskorak ka modernizaciji i transparentnom radu. Njihovi stranački igrači od kojih je najveću ulogu odigrao Nihad Pašalić (sada paradoksalno i predsjednik predsjednik Gradske izborne komisije za Zenicu) su blokirali sve ovo kako bi klub ostao u njihovim kandžama, ne mareći šta mi kao građani ovog grada želimo.

Shodno tome, jasno nam je da je jedina šansa za Čelikov spas promjena vlasti u Gradu Zenici. Ako dovedemo nove ljude i progresivnije ideje koji razmišljaju dalje od “Ovo je sad naše i samo se mi pitamo!”, imamo makar šanse da promijenimo nešto i sačuvamo klub od iživljavanja podobnih naturščika kojima se progres kluba javlja kao neki neugodni šum sa strane.

Sa zadovoljstvom objavljujemo činjenicu da smo obavili razgovore sa opozicionim strankama koje na nadolazećim izborima imaju realne šanse da naprave rezultat koji je dovoljan da ostvare mandate u Gradskom vijeću, odnosno na poziciji gradonačelnika Zenice. Svima smo predstavili svoj program i tražili podršku da riješimo ovo pitanje i svima smo objasnili da rezultati nisu bitni već budućnost kluba. Svjesni smo da mnogi od njih do sada nisu uradili ništa za Čelik, a mogli su, no ovaj put smo im stavili zahtjeve i sada imamo “crno na bijelo” na šta su pristali. Bez lažnih obećanja, bez zakukuljenih laži. Od svih političkih subjekata smo tražili sljedeće:

1) depolitizaciju rada NK Čelik Zenica,

2) finansijsku i institucionalnu podršku reprogramiranju poreskog duga NK Čelik Zenica u kompletnom iznosu glavnice,

3) institucionalnu podršku reprogramiranju duga NK Čelik Zenica prema javnim preduzećima Grada Zenice,

4) javnu podršku gradskih organa glede usvajanja predloženog statuta po principu “1 član – 1 glas” i

5) finansijsku i institucionalnu podršku budućim razvojnim projektima NK Čelik Zenica, a pogotovo u oblasti infrastrukture i omladinskog sporta.

Sa svima smo potpisali Memorandume o aktivnostima sanacije stanja u NK Čelik Zenica a možete ih pogledati na sljedećim linkovima (abecednim redom):

Dakle, gorenavedeni političku subjekti su nakon razgovora sa našim predstavnicima koji su im izložili naše planove za Čelik došli do konsenzusa da je rješenje za koje se zalažemo jedino realno za spas i oporavak našeg kluba. Svjesni smo da ni gorenavedeni subjekti ne mogu garantovati ostvarenje konačnog cilja – oslobođenje Čelika niti da će to biti problem koji je lahko riješiti. Svjesni smo da će sve političke stranke sve obećati i potpisati pred izbore za koji glas više. Upravo zbog toga svima smo naglasili da će svaki od ovih političkih subjekata direktno odgovarati za data obećanja na koja ćemo ih pozvati jer su se obavezali učiniti nešto što je javni interes ovog grada a ne zahtijeva ništa više od saglasnosti oko pitanja da su promjene potrebne. Jer ako ne ispune i to – i sami će postati reprezent sistema protiv kojeg se borimo i neprijatelji Čelika.

Stoga, pozivamo vas da izađete na izbore i glasate protiv SDA stranke koja u dvije godine nije prihvatila inicijativu za oporavak našeg Čelika, opstruirala ju je na nelegalan način i nije ponudila nikakvu alternativu osim jeftinih predizbornih obećanja “da će riješiti Čelik” i ponavljanjem floskule o renoviranom stadionu od NAŠEG novca. Ne morate svoj glas dati čak ni potpisnicima ovih dokumenata – dajte svoj glas bilo kome ali izađite na izbore! Nemojte da vam bude mrsko, da vas omete kiša, da vas ubija mahmurluk, da mislite da nećete ništa promijeniti ili da križate i poništavate svoje glasačke listiće. Izađite i glasajte za bilo koga ali ne ostajte kod kuće, jer ostanak kod kuće ili poništavanje listića je glas više za one koji problem sigurno neće riješiti. Oni se nadaju da će vam biti mrsko i da nećete glasati. Ne dozvolite da nam o klubu odlučuju oni koji ne znaju ni gdje se stadion nalazi u našem gradu i koji su ostvarivali korist i prikrivali malverzacije u klubu tokom svih ovih godina! Svaki glas protiv vlasti je ruka više u Gradskom vijeću i na poziciji gradonačelnika kada se bude odlučivalo o Čeliku! Izađite i pokušajte promijeniti nešto, jer na ovaj način preko SDA hobotnice na vlasti nismo uspjeli promijeniti ništa!

Budimo čaršija i pokažimo stav, izborimo se za svoj klub ako već ne vjerujemo u dugoročna politička obećanja! Svjesni smo da će ovaj tekst i kampanja izazvati velike reakcije i optužbe sa svih trana. Stoga, odmah ćemo ponuditi odgovore na najčešća očekivana pitanja i kritike nakon pokretanja ove kampanje. Jer mi smo čaršija, držimo svoj obraz ali i udaramo po tuđem kada laži pređu sve granice!

1) Što vam je ovo trebalo, zašto ste se i vi sad uključili u politiku?

Kada sudbina našeg kluba zavisi jedino od odluka sa pozicije gradonačelnika i vijećnika u Gradskom vijeću Zenice onda nema drugog načina da taj problem i riješimo nego na toj adresi. Trenutna SDA vlast nelegalno blokira donošenje novog statuta kluba i ne želi preusmjeriti sredstva koja besmisleno troši na klub na reprogramiranje Čelikovog duga. Pokušali smo pomoći Čeliku kroz dvogodišnji rad inicijative, izlaganja i ubjeđivanja na Skupštini kluba, kroz Radnu grupu Skupštine za novi statut, putem pregovora sa Gradom i izlaganjem problema i potencijalnih rješenja, putem protestnih šetnji, javnih kampanja, intervjua, bojkota utakmica i protesta na ulicama. Ništa nije uspjelo jer misle da su nedodirljivi. Sada je ostalo samo da ih skinemo sa te pozicije i oslobodimo Čelik! Došli smo do najvišeg nivoa – da ih sklonimo sa pozicije blokiranja!

2) I šta ćete dobiti ako se promijeni vlast?

Čelik je klub zloupotreba i političkih interesa. Ako promijenimo vlast u Zenici, svi ćemo dobiti šansu da putem gradskih organa pokrenemo pitanja koja trenutno blokiraju naš klub. A ako nas i “novi” iznevjere – e pa onda ćemo se boriti i protiv njih!

3) A zašto niste ovaj memorandum ponudili i SDA?

Ponudili smo njima i to prvima. Evo ga na ovom linku. Odbijen je u februaru ove godine nakon 2 godine pregovora isključivo sa predstavnicima vlasti. Zašto? Pitajte njih, očito nisu željeli riješiti problem i sve je ostalo na usmenim lažima koje je lakše sakriti.

4) Pa ima u SDA i dobrih ljudi, zašto idete protiv cijele stranke?

Gdje su? Ima li ijedan da je podržao ideju reformisanog Čelika na demokratskom socios osnovu koji je konačno raskrstio sa kriminalom i fintiranjima kroz sekundarne račune omladinske škole ili finte sa sportskim društvom? Je li ijedan rekao da se Čelik mora depolitizirati i konačno raditi po zakonu sam za sebe a ne bez nelegalne kontrole grada kao što se to sada provlači kroz kampanju Naidina Ahmetspahića i njegovih stranačkih gospodara?

5) Ovo znači da ste od početka vodili nečiju kampanju, sram vas bilo!

S obzirom da je naša inicijativa krenula sa radom u augustu 2014. god. a u javnost izašla u martu 2015. god., onda bismo sigurno bili kandidati za Guinnessovu knjigu rekorda kao kreatori najduže i najzamaskiranije političke kampanje u historiji političkog djelovanja. Ako smatrate da je to tako, molimo da nas prijavite za rekord a mi ćemo sve eventualne nagrade donirati Čeliku i ugasiti NGG.

6) Ma super, znači i vi ste se prodali. Pitanje je samo kome.

Od samog početka djelovanja inicijative za bolji Čelik bili smo etiketirani kao “nečiji igrači”. Imajući u vidu takve neistinite navode, možda bi najbolje bilo da ih nabrojimo sve uz veliku mogućnost da smo neki i zaboravili. Dakle, redom smo bili “huligani koji bi da vode klub”, “indigo-djeca finansirana iz sjene”, “SDP-ov projekat”, “neprijatelji najboljeg predsjednika Sarajlića”, “Perčini puleni”, “inicijativa finansirana od sarajevskih klubova da uništi Čelik”, “Kasumovićevi igrači”, “kandidati Snage Centra”, “ekipa iz kuhinje DF-a”, “neprijatelji bošnjačkog u Čeliku”, “prodane duše Našoj stranci” i “interesdžije koje vagaju ponude stranaka za fotelje u Čeliku i Gradu Zenici”. Ako moramo biti nečiji da bismo iznijeli nečiju ideju, onda glasno kažemo sa Robijašima: “Mi smo čaršija!”

7) Dobro, stvarno sad, čiji ste?

Nijedan član NGG “Za Čelik” nije ni na jednoj listi ijedne stranke u cijeloj Bosni i Hercegovini niti je član neke od njih. Svi smo zaposleni u privatnom sektoru, živimo od svog rada i stojimo iza svega rečenog kao i kada smo svoja imena i potpise stavili pod prijedlog svog statuta. Ako je građanski aktivizam protiv lošeg u društvu nepoželjan, onda ovo društvo nema šansu za napredak niti je doseglo svijest makar ispodprosječne evropske državice. Ovu bitku možda i možemo izgubiti, ali obraz nikada!

8) Odakle vam pravo da govorite u ime “Robijaša”? Navijači se ne slažu s ovim, fuj!

Svi naši potezi, pa uključujući i ovaj, napravljeni su uz puno znanje i slaganje navijačke grupe “Robijaši 1988 Zenica”. Sve vođe navijača i navijačkih podgrupa uz glavno članstvo koje ide na sve gostujuće utakmice i čini jezgro “Robijaša” je u potpunosti upoznato sa ovom kampanjom, davali su nam podršku i išli na sastanke zajedno sa nama.

9) Gdje to ima da se navijači miješaju u politiku? Vi ste svi plaćenici.

Nije ovo ni prvi ni posljednji put da se neka navijačka grupa mora umiješati u političke tokove kako bi spasila svoj klub. Da ne idemo predaleko u prošlost i preširoko po svijetu, predlažemo da se informišete o posljednjim aktivnostima Torcide u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

10) Šta dobijate ovim?

Odbili smo pozicije u klubu koje su nam nuđene i odbili smo obećane poslove u gradskoj administraciji a da zauzvrat ugasimo inicijativu za bolji Čelik. Odbili smo da budemo na listama opozicionih stranaka za predstojeće izbore, uključujući i neke političke subjekte koji su pristali stati na našu stranu uprkos tome. U svemu ovome već smo dobili nepoželjnu stigmu onih koji imaju zatvorena vrata tamo gdje vladajuća stranka ima svoje pipke. Ali je svakako vrijedilo – nismo se prodali, nismo iznevjerili dato povjerenje i ostali smo dosljedni ideji uprkos svim fintama, lažima, ucjenama i provincijskim spletkarenjima. A u slučaju poraza trenutne vlasti u Zenici dobijamo najveću nagradu – šansu da svi zajedno izgradimo jedan novi i bolji Čelik. Pozivamo vas da izađete na izbore i glasate PROTIV osovine Čelikovog zla!

Budi čaršija – glasaj za Čelik!

zacelik.org

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box