Portal 072info

Buduće hadžije iz Zenice krenuli put Mekke

Ove godine će 1.025 hodočasnika iz BiH na otputovati na hadž – u Meku i Medinu. Oni će hadž obaviti u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Na hadž iz naše zemlje putem turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda putuje 58 hadžija putem Biss toursa iz Zenice i 50 hadžija putem Merkez oila iz Novog Travnika.

Oko 9:15 sati sa Trga Alije Izetbegovića, buduće hadžije su krenule na putovanje dugo oko 6.500 km. Agencija Biss-tours, u suradnji sa Uredom za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizuje po 23. put ispraćaj hadžija koji će obaviti hadž u Saudijskoj Arabiji.

Ove godine poseban akcent je stavljen na instrukcije o tome kako da hadžije osiguraju da budu popisani na predstojećem popisu stanovništva, jer će u vrijeme popisa u BiH oni biti u Medini i Meki.

Ured za hadž je zajedno s atašeom za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije organizovao cjelodnevnu edukaciju vodiča i medicinskog osoblja koji će ove godine biti na usluzi našim hadžijama tokom putovanja.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu hodočasnici lete u dva aviona u utorak, 1. oktobra, treći i četvrti avion za Medinu je 2. oktobra, a peti avion polijeće 3. oktobra iz Sarajeva.

Odlazak na hadž u Meku i Medinu u vrijeme Kurban- bajrama je najveće muslimansko hodočašće. Hadž je jedan od temelja islama i zbog toga je obavezno jedanput obaviti hadž, ako je osoba u mogućnosti.

Fena/zenit

Podijelite članak