Budući šef CIA-e odličan je poznavalac stanja u BiH, čak je i posjećivao našu zemlju

Screenshot 6 770

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden je odlučio da Williama Burnsa predloži za novog direktora CIA-e. Burns je karijerni diplomata, a zanimljivo je da je dobar poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini. Kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine je posjetio našu zemlju te je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova naše zemlje.

On je tom prilikom izrazio podršku i posvećenost SAD-a napretku BiH na njenom euroatlantskom putu.

Tada je izrazio očekivanje da će se postići daljnji napredak u rješavanju vojne imovine te se založio za daljnji napretak ka članstvu u NATO-u.

Burns 2012. posjetio BiH i sastao se sa članovima Predsjedništva Burns 2012. posjetio BiH i sastao se sa članovima Predsjedništva

Naglasio je da njegova zemlja podržava države Zapadnog Balkana na putu euroatlantskih integracija i da su čvrsto posvećene evropskoj budućnosti BiH.

Burns je tada, kako je rečeno, došao da izrazi podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u njenom napretku i prosperitetu.

William Burns i Željko Komšić William Burns i Željko Komšić

On je samo još jedan u nizu zvaničnika koji će činiti novu američku administraciju, a koji su dobri poznavaoci prilika u BiH ili gaje neskrivene simpatije prema našoj zemlji.

U prijatelje naše zemlje može se ubrojati i budući američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je radio u Bijeloj kući, u administraciji Billa Clintona, na intervencijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Zanimljivo je da je Blinken u kampanji za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a boravio u mesdžidu u Des Moinesu u Iowi gdje se, između ostalih, susreo i s Bošnjacima koji žive u ovoj američkoj saveznoj državi.

“Sjajan razgovor sa čelnicima bosansko-američkih i muslimanskih američkih zajednica u Des Moinesu – i zadovoljan sam što sam čuo tako snažnu podršku Joeu Bidenu”, napisao je Blinken 2. februara na svom nalogu na Twitteru.


Američki mediji ranije su pisali da Biden razmatra mogućnost imenovanja Samanthe Power za direktoricu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Power je bivša novinarka koja je karijeru počela u ratnom Sarajevu. Ona će, u svakom slučaju, igrati bitnu ulogu u budućoj administraciji.

Osim toga, veći broj demokratskih kongresmena i senator dobri su poznavaoci prilika u BiH, o čemu su govorili i na saslušanju u Kongresu, koje je održano u decembru 2020. Stoga se od nove američke administracije s pravom očekuje snažniji angažman u BiH na rješavanja ključnih problema koji koče razvoj naše zemlje.

Klix.ba

Prethodni članakPoznati finalisti izbora za Evropski automobil godine
Sljedeći članakZatvaranje skijališta bi pričinilo veliku štetu, iz ZOI-a kažu da se i inspekcija hvata za glavu