Portal 072info

Budućnost je u elektroautomobilima, ali ih rijetko ko kupuje

Električni automobili i dalje čine izuzetno mali procenat od ukupnog broja novih vozila na tržištu uprkos tome što 74% vozača smatra da su oni budućnosti.

To je pokazalo istraživanje iz SAD koje je na zahtjev kompanije Volvo sporveo Harris Poll.

U anketi koja je za temu imala električne automobile učestvovalo je 1.510 vozača, a većina (njih 58%) navela je malu autonomiju u vožnji kao najveću prepreku za kupovinu ove vrste vozila.

Druga najveća briga vozača kada je riječ o automobilima na struju je nedovoljna rasprostranjenost punjača (49% ispitanih navodi ovo kao problem).

Na pitanje šta bi trebalo poboljšati pa da se vozači lakše odluče za kupovinu vozila na struju, 61% anketiranih reklo je da je to povećanje broja stanica za dopunu baterija.

Njih 57% izjavilo je da bi izjednačavanje cijene elektroautomobila sa konvencionalnim putničkim vozilima doprinijelo da izbor padne na auto sa pogonom na struju.

Anketom su obuhvaćeni i vlasnici električnih automobila. Na pitanje gdje najčešće pune baterije, njih 51% reklo je da to radi kod kuće, u garažama.

Sa druge strane, većina (61%) požalila se na javne punjače, koji su prema njihovom mišljenju prespori.

Zato bi njih 48% želilo da imaju pristup brzim punjačima, a navodi se da je potrebno što više punjača locirati pored kafića i drugih popularnih mjesta za izlazak, kao i u blizini teretana, gdje ljudi inače provode dosta slobodnog vremena, pa bi taj period mogli da iskoriste za dopunu svojih električnih automobila.

Studija pokazuje i da vlasnici električnih automobila misle da je najveća korist od tog tipa vozila pozitivan uticaj na okolinu u vidu smanjenja zagađenja životne sredine.

Oni takođe smatraju da vožnja električnog automobila više doprinosi zaštiti životne okoline nego recikliranje.

Interesantno je da 38% vlasnika električnih vozila koji su učestvovali u ovoj anketi sebe smatraju automobilskim fanovima, dok se svega 24% vlasnika konvencionalnih vozila izjasnilo da su zaljubljenici u automobile.

(Vijesti.ba / NN)

Podijelite članak
  • 14
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box