Portal 072info

Budvanske plaže prepune kupača, najviše gostiju iz Rusije

Foto: Anadolija

Uprkos ne baš sjajnim vremenskim prilikama koje su obilježile ovo ljeto, turistička sezona u Budvi na nivou je prethodnih godina. U prilog tome govori činjenica da su budvanske plaže prepune kupača, te da se u gradu traži krevet više.

Uprkos ne baš sjajnim vremenskim prilikama koje su obilježile ovo ljeto, turistička sezona u Budvi na nivou je prethodnih godina. U prilog tome govori činjenica da su budvanske plaže prepune kupača, te da se u gradu traži krevet više, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Iako je tradicionalno juli mjesec kada je u Budvi “špica” sezone, ove godine, zbog uglavnom vremenskih neprilika situacija se promijenila. Svakodnevne padavine koje su prostor Crne Gore zahvatile tokom jula uslovile su da u sedmom mjesecu broj gostiju u Budvi bude ispod prosjeka. Ipak, tokom avgusta zabilježen je porast gostiju, tako da trenutno u Budvi boravi oko 60 hiljada gostiju, što je kako su saopštili iz lokalne turističke organizacije, na nivou prethodnih godina. Skoro 50 hiljada boravi u privatnom smještaju. Očekivano, najviše gostiju dolazi iz Rusije. Još prije deset godina Rusi su počeli sve više da dolaze na crnogorsko primorje, ali posebno im je bila zanimljiva Budva. Zahvaljujući platežnoj moći, Rusi su postali vlasnici ne malog broja nekretnina, u kako mnogi kažu “crnogorskoj metropoli turizma”.

-Ruski i crnogorski jezik dominiraju gradom-

Šetajući kroz gradsko jezgro Budve, ali i uz obalu, lako se da primjetiti da osim reklame proizvoda ili usluge na crnogorskom jeziku, u skoro 90 odsto slučajeva pišu i nazivi na ruskom jeziku. Iako u Budvi dolaze i turisti iz mnogih država svijeta, ruski turisti su se ipak “udomaćili”. Otvorili su mnoge firme u gradu, a i vlasnici su velikog broja nekretnina. Valerij i Katarina Karpin su sa svojom djecom već kako kažu mjesec dana na odmoru u Budvi. Posjeduju svoj stan.

“Na nagovor prijatelja, došli smo u Budvu i zadovoljni smo. Kupili smo stan. Sviđa nam se klima, grad, a i hrana je dobra”, kaže Valerij.

Iako su Crnogorci, vlasnici nekretnina na primorju, po dolasku Rusa cijene svojih nekretnina podigli za dva do tri puta, Valerij, koji veoma dobro govori crnogorski jezik kaže da ne misli da je skupo platio stan.

“U Moskvi su nekretnine skupe, tako da mislim da nisam puno platio”, kaže ovaj Rus, koji u razgovoru za Anadolu Agency objašnjava da planira pokretanje biznisa u Budvi.

-“Evropske” cijene u restoranima-

Prije nego što su turisti iz Rusije postali najbrojniji gosti budvanskih plaža, turisti iz Srbije su najčešće svoje odmore provodili u Budvi. Mnogi i sada posjeduju stanove i vikendice. U jednom od restorana na budvanskom šetalištu, uz vino i ribu uživa Mladen Stevanović iz Kragujevca. Kaže da je svako ljeto u Budvi.

“Budva je lijepa, ali i skupa. Cijene u restoranima su zaista visoke, slobodno mogu reći “evropske”. Ipak, nemamo mi plate kao neki Rusi, pa da trošimo dnevno stotine eura”, kaže ovaj momak iz Srbije.

Cijene u kafićima su približno jednake. Kafa košta od jedan do dva eura, sok i pivo od dva do pet. Riblji specijaliteti u restoranima koštaju više od 10 eura. Zbog velike gužve u toku ljetnih mjeseci, u Budvi je teško naći mjesto za parking. Da bi ste auto, ipak, ostavili na neki od parkinga u gradu, potrebno je izdvojiti od 1,5 do pet eura. Cijene ležaljki na plaži kreću se do 5 eura, dok se krevet u privatnom smještaju može iznajmiti od 15 do 30 eura.

Osim prelijepih plaža, Budva je prepoznata i po bogatom noćnom životu. Najveća diskoteka na Balkanu nalazi se u Budvi, a tokom sezone, najveće muzičke zvijezde sa ex-yu prostora redovni su gosti budvanskih diskoteka i kafića, piše Anadolu Agency.

Agencija Anadolija

Podijelite članak