Buknulo crno tržiše nafte u BiH: Litar dizela “na crno” se može kupiti za čak 2,6 KM, a ukoliko znate “prave ljude” cijena je i jeftinija 

gorivo
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Enorman rast cijena goriva posljednjih mjeseci podstakao je crno tržište u Republici Srpskoj na kojem se dizel i benzin trenutno mogu kupiti za jednu marku jeftinije nego na benzinskim pumpama, saznaje CAPITAL.

Međutim, prema informacijama CAPITAL-a, litar dizela se na crnom tržištu, može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate “prave ljude”, čak i jeftinije.

Sagovornici pomenutog medija objašnjavaju da se crno tržište snabdijeva gorivom iz nelegalnog uvoza tako što nisu plaćene ekstremno visoke dažbine državi ili zahvaljujući krađi goriva, najčešće iz javnih preduzeća i građevinskih mašina.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nemaju saznanja o nelegalnom uvozu, a isto kažu i u Inspektoratu RS koji je svoje snage skoncentrisao na kontrole zvaničnih prodajnih mjesta.

“Inspektorat RS od početka godine pa do danas nema saznanja niti bilo kakvih dojava o nelegalnoj prodaji goriva od strane fizičkih i pravnih lica u Srpskoj. Naše kontrole uglavnom se odvijaju po redovnom rasporedu, a samim tim praćenjem rasta cijena svakodnevno se kontrolišu benzinske pumpne stanice“, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da svakodnevno dobijaju određeni broj predstavki, a koje se uglavnom odnose na primjedbe, nedostatke i određene usluge koje se isključivo odnose na zaštitu prava potrošača.

“Kratkoročan fenomen..”

“Mislim da je to kratkočan fenomen, jednostavno reakcija na visoke cijene to je sasvim očekivano pojava neformalne ekonomije. To se desilo sa duhanom i duhanskim proizvodima već od 2016. godine, dakle uvođenjem većih nameta. Međutim, mislim da neće biti dugoročan fenomen kao na tom tržištu, već kratkoročan i on se javlja iz nekoliko razloga. Prvi je visoka cijena, drugi je..moramo razumjeti da je riječ o izuzetno regulisanom tržištu i čim imate uvijek visoku cijenu i višak regulacija to uglavnom podrazumijeva formiranje neformalnog tržišta i zadnja stvar, dakle, uglavnom je monopolizirano tržište. Znači, teško je govoriti o tržištu nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, jer ne vrijedi klasični tržišni zakon ponuda i potražnja i to vidimo svakodnevno. Sve u svemu, mislim da je to kratkoročan fenomen kao odgovor na ovu krizu”, kazao je u razgovoru za Source.ba portal ekonomski analitičar Admir Čavalić.  

GODISNJICA
MARKETING