Bukti rat u SDA: Zvijer koju su stvorili okreće se protiv njih

Bukti rat u SDA: Zvijer koju su stvorili okreće se protiv njih

Hapšenje bivšeg direktora OSA-e i (bivšeg?) privatnog obavještajca bračnog para s Poljina, Osmana Mehmedagića otvorilo je veliki front u SDA u kojem trenutno bukti sukob dvije frakcije.

Danima već traje opšti napad SDA-ovskih botova na same članove SDA, a iako su motivi do sada bili u magli – dolazi do blagog razvjetravanja i motivi kao i pozadina cijele političke i unutarstranačke drame postaju jasno vidljivi.

Sve je krenulo od objava botova u kojima se kritizira vrh SDA zbog šutnje nakon hapšenja Osmice. I zaista, indikativna jeste bila šutnja vrha SDA, posebno kada se uzme u obzir medijska kanonada koju su izveli nakon prvog hapšenja Osmice zbog falsificiranja diplome.

Bijes zbog šutnje

Botovi su šutnju prepoznali ‘kao puštanje Osmice niz vodu’ pa su se obrušili direktno na Bakira i Sebiju Izetbegović, a nije pošteđena ni njihova kćerka Jasmina. I to – pokazat će se – ne bez ‘razloga’.

Od Raportovih insajdera iz SDA saznali smo da je svoj bijes zbog šutnje iz SDA tako iskaljivala i supruga uhapšenog Osmana Mehmedagića – Amela Šehović – koji je ranije označen kao vrhovni šef botovske mreže.

No, botovi nisu stali samo na bračnom paru već su se okrenuli i protiv mladih snaga odnosno nove generacije SDA-ovaca koje predvodi Haris Zahiragić, a uz njega su se na meti našli i Faruk Kapdižić te Ahmed Čorbo.

Iz botovskih objava može se iščitati da se Zahiragić i njegova ekipa predstavljaju kao ‘novi izdajnici’ unutar stranke kao što su to – prema njima – ranije bili Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, Kemal Ademović… – te da su opasnost za stranku jer će je odvesti u krivom smijeru.

Cijela priča se ustvari vrti oko poluga moći koje nude određene pozicije u stranci, a posebno je važno ko će ovladati Kantonalnim odborom SDA u Sarajevu, koji je najmoćniji i najelitniji.

I tu ustvari leži početak sukoba.

Krenimo redom.

Frakcijski rat

SDA je kao stranka kroz svoju historiju prošla kroz razne faze, a ono što ju je, između ostalog, karakteriziralo jesu razne frakcije i frakcijske borbe.

Mjesecima već traje borba dvije frakcije – s jedne strane one koju vodi Asim Sarajlić i druge koju vodi dvojac Zahiragić i Kapidžić.

Kulminacija je bio Kongres SDA na kojem je bilo očito da Izetbegovići favoriziraju Zahiragićevu frakciju koja je faktički, po broju glasova, pobijedila.

Raport je već pisao da je Asim Sarajlić, oslobođen i rasterećen od svih procesa i afera, ušao u političku borbu osokoljen izjavom Izetbegovića da bi njegov povratak u politiku mogao biti čak i poželjan.

No, Sarajlić se ubrzo suočio sa hladnom stranom Izetbegovića. Navodno je šef stranke preko v.d. šefa KO SDA Sarajevo Sedina Kahrima (inače Sarajlićev prijatelj i komšića iz Vogošće), Sarajliću poručio da se ‘ne zalijeće’. Izetbegovića nije uspio čak ubijediti ni Osmica, koji je također lobirao za Sarajlića.

Kao plan B, Sarajlić je navodno očekivao poziciju generalnog sekretara SDA, no i tu ga je zadesio hladan tuš nakon što je Izetbegović javno kazao da će na toj poziciji ostati Halid Genjac.

Umjesto ove Sarajlićeve ekipe – u koju ulaze spomenuti Sedin Kahriman, Adnan Efendić, Miralem Šurković, Hazim Bahtanović… – na Kongresu ‘glat’ prolazi Zahiragić u Predsjedništvo SDA, kao i Ahmed Čorbo u Glavni odbor, dok se Kapidžiću predviđa ‘svijetla budućnost’ u moćnom Kantonalnom odboru SDA, pa možda čak i premijerska pozicija kada se i ako se SDA vrati na vlast.

Tad dolazi do intenzivnijih objava botova koji ‘grizu’ ruku koja ih je hranila, a s obzirom da se uz Osmicu kao koordinator botvske mreže spominjao i Sarajlić jasno je odakle vjetar puše.

Osmicino hapšenje sve mijenja

U tom trenutku botovi se još nisu otvoreno ‘pobunili’ protiv vrha stranke odnosno protiv bračnog para Izetbegović.

Ali, to se mijenja hapšenjem Osmice.

Izvori Raporta iz SDA tvrde da se tad već bijesnom i rezigniranom Sarajliću priključuje i Osmicina supruga Amela Šehović Mehmedagić.

Kao i Šehovićka i Sarajlić je zapanjen ili može bolje rečeno, prepadnut šutnjom Izetbegovića. U tom trenutku botovi kreću s objavama protiv Sebije i Bakira, ali i Jasmine Izetbegović.

Upravo nju botovi (Sarajlić, Osmica i Šehovićka?) smatraju glavnim krivcem uspona Zahiragića i njegove ekipe, jer se ona trudila i lobirala upravo za podršku ovoj frakciji.

Posebno su zanimljive informacije da su Zahiragić i Kapidžić bili glavni lobisti kod Izetbegovića da se počne rješavati kadrova s ‘aferimima’ gdje su posebno isticali upravo Sarajlića ali u jednom trenutku i Osmicu za kojeg su smatrati da Izetbegoviću i stranci postaje prevelik teret.

No, očito je da se ‘stara garda’ Izetbegovićevih operativaca ne predaje tako lako pa su mašineruju koju su stvorili za SDA i Izetbegoviće okrenuli upravo protiv njih i onih za koje smatraju da su im prijetnja u novom poretku koji se slaže unutar SDA.

Press

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica