Burna sezona za neumske policajce: Od pedofila i zasada marihuane, do pljačkanja turista na plažama

0BAAF30D 74F7 4B07 90B1 407667B88313

U Policijskoj stanici Neum uradili su rezime riješenih krivičnih djela tokom ovogodišnje turističke sezone. 

Tako su od početka juna do 1. septembra 2020. godine policijski službenici PS Neum riješili sedam teških krađa, 11 krađa i dva razbojništva. 

Kako je rečeno, osumnjičeni počinioci ovih krivičnih djela su procesuirani u skladu sa zakonskim propisima te je protiv njih podnesen izvještaj nadležnom Tužilaštvu. 

– Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je većina krivičnih djela pričinjena na naročito drzak način, nasilnim ulaskom u stambene i poslovne objekte, iz kojih su osumnjičeni otuđili veće količine novca, zlatnog nakita i drugih skupocjenih predmeta. Isto tako, od turista na plažama otuđivane su torbe s novčanicima, mobilnim aparatima i drugim vrijednostima – rečeno je iz PS Neum. 

Također, policijski službenici PS Neum su podnijeli nadležnom Tužilaštvu izvještaj protiv 57-godišnjaka iz Srebrenika, za kojeg postoji osnovana sumnja o počinjenju krivičnog djela „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“. Osumnjičeni je početkom avgusta slikao i snimao djecu mobilnim telefonom na neumskim plažama. 

– Operativnom akcijom i provedenom kriminalističkom istragom policijskih službenika PS Neum, nadležnom Tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv 47-godišnjaka iz Metkovića, RH, o pričinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Osumnjičeni se tereti da je na području općine Neum uzgajao sadnice indijske konoplje u većoj količini, prosječne visine 1,5 metar – naveli su iz PS Neum. 

Avaz