Screenshot 5 41


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Butan je trenutno jedina država svijeta u kojoj je od koronavirusa preminula samo jedna osoba. Ovo je vrlo iznenađujuće s obzirom na to da je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Po izbijanju pandemije činilo se da je Butan nespreman za nju. Međutim, pokazao se vrlo uspješnim u suzbijanju širenja virusa.

Ova država s više od 760.000 stanovnika je uspjela u tome uprkos tome što ima mali broj zdravstvenih radnika. Naime, imaju samo 318 ljekara, tri hiljade drugih zdravstvenih radnika i jedan PCR aparat.

S druge strane, u susjednoj Indiji je koronavirus usmrtio više od 150.000 ljudi.

Prvi smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom u Butanu je registrovan u januaru ove godine. Preminuo je 44-godišnji muškarac koji je prije toga imao i druge zdravstvene probleme.
Dobro liderstvo kao razlog uspjeha

Poznati CNN-ov novinar Fareed Zakaria smatra da je za uspjeh zaslužno dobro liderstvo u kriznom vremenu. Bez obzira na to što je turizam među najznačajnijim privrednim granama zemlje koja donosi 900 miliona dolara godišnje, vlast je zatvorila granice.

Osim toga, građani su se masovno testirali, održavana je fizička distanca, stanovnicima su uručivana sredstva za higijenu ruku, medicinski radnici su odgovarajuće djelovali, proveden je lockdown ili zaključavanje, kao i restriktivni karantin u trajanju od 21 dan.

Na čelu države su premijer, ministrica zdravstva i ministar vanjskih poslova, koji su i sami zdravstveni radnici. Znatan doprinos je dao i kralj.
Pripremali se za virus

I prije ove pandemije Butan je sarađivao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) da bi bio spremniji ako se pojavi neki virus. Pa su tako u novembru 2019. godine izveli simulaciju evakuacije iz aviona u kojem su putnici za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Početkom prošle godine, po izbijanju pandemije koronavirusa u Kini, odmah su poduzete neophodne mjere. Butan je, bez obzira na oskudne resurse, pružio snažan otpor koronavirusu, objavio je CNN.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, u ovoj državi registrovano je 866 zaraženih osoba od početka pandemije.