BZK PREPOROD: “Bitno je biti Bošnjak”

BZK PREPOROD: “Bitno je biti Bošnjak”

Popisnica_2013

Cijeneći bitnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH, prvog nakon dvadeset i dvije godine i prvog poslije proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja naše zemlje, te opredijeljeni za promociju bošnjačkog nacionalnog identiteta i kulture, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“  Zenica je, pod motom „Bitno je biti Bošnjak“ otpočela sa nizom aktivnosti na edukaciji stanovnika Općine Zenica pred najavljeni popis.

U tom smislu želimo istaći važnost ispravnog etničkog izjašnjavanja Bošnjaka, jer će od takvih aktivnosti, u najvažnijem, zavisiti pozicija, uloga i budućnost  Bošnjaka u višenacionalnoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Kao što je poznato, dejtonski ustav primarno govori o konstitutivnosti tri naroda i to Bošnjaka, Srba i Hrvata, pa će rezultati predstojećeg popisa, umnogome, uticati na budućnost naše zemlje. Želimo našim sugrađanima skrenuti pažnju da će BZK „Preporod“ Zenica provesti aktivnosti edukacije upravo zbog toga da se razriješe dileme u pogledu etničkog izjašnjavanja Bošnjaka, naroda sa višestoljetnom tradicijom. Sve aktivnosti, a one se kreću od promocije u naseljima zeničke općine putem prigodnog edukativnog materijala, tribina i drugih sadržaja, bit će usmjerene na to da se Bošnjaci na popisu izjasne da su upravo to – Bošnjaci, te da time potvrde vlastitu nacionalnu osvještenost.

Ovom prilikom pozivamo sve društvene subjekte da se uključe u edukativnu kampanju koja će nositi naslov „Bitno je biti Bošnjak“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS