Portal 072info

BZK ‘Preporod’ imao uspješnu godinu, uspostavio 70 općinskih društava diljem BiH

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” zadovoljna je realiziranim projektima u 2016. godini, a najveći je bio organiziranje naučnog skupa pod nazivom “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”, koji je održan u maju.

Rezultate rada i aktivnosti danas su na konferenciji za medije predstavili rukovodioci BZK “Preporod” profesori Sanjin Kodrić, Adil Kulenović, Lada Sadiković i predsjednik Društva Senadin Lavić.

Matični odbor BZK “Preporod” u Sarajevu uspostavio je do danas 70 općinskih društava u čitavoj Bosni i Hercegovini, te se tako veliki broj sadržaja prenosi i u manje sredine u cilju obogaćenja kulturnih sadržaja, organiziraju se književne večeri, izložbe, tribine.

Sa veoma skromnim finansijama, BZK “Preporod” je nastavio rad na Ediciji “Bošnjačka književnost u 100 knjiga”, izdao je “Godišnjak 2015.”, izradio online katalog, ažurirao web stranice za bibliografski rad u biblioteci, otvorio konkurs za učenike osnovnih škola u BiH o temi “Bosansko kraljevstvo”, izradio katalog i nagradio učeničke radove. Otvoreno je 17 izložbi.

– Uspjeli smo organizirati 6. naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”, a posebno smo zadovoljni i organiziranjem naučnog skupa “Avdo Međedović  – Bošnjački Homer” u novembru. Također, tu je i naučni skup “Kanon i pamćenje: pola stoljeća “Kamenog spavača” Maka Dizdara, “Derviša i smrti” Meše Selimovića i “Pobuna” Derviša Sušića u decembru – kazao je Sanjin Kodrić.

U BZK “Preporod” su najavili da će 2017. godina biti posvećena Aliji Isakoviću i Maku Dizdaru.

Lavić, Sadiković, Kulenović i Kodrić su, govoreći o državi i društvu BiH, zaključili da se populističkom etnopolitikom stvara javna frustracija i neprestani konflikt etničko-religijskih zajednica, stoga, smatraju oni, “danas je najvažnije pitanje – pitanje države, evropske, sekularne, legalističke, građanske, demokratske države Bosne”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box