BZK Preporod održao tribinu „Bitno je biti Bošnjak“ (FOTO)

Foto: Benjamin Hazić
Foto: Benjamin Hazić

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preprod“ , u okviru jedne od kampanja BZK „Preporod“,  večeras je održana tribina na temu „Bitno je biti Bošnjak“, gdje su samu prezentaciju vodili prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Ibrahim Pašić i prof.dr. Enes Durmišević.

Ono što poručuju sa ove tribine jeste da ukoliko se na predstojećem popisu stanovništva ne izjasnite kao Bošnjak ili Bošnjakinja, prema Ustavu BiH i propozicijama popisa ćete biti svrstani u red „ostalih“ odnosno stanovnika koji nisu konstituivni u BiH, a popis neće dati realan statički odgovor na pitanje o stvarnoj etničkoj pripadnosti.

Prof. dr.  Ibrahim Pašić, kao historičar, istakao je bitne stvari vezane za popis stanovništva, ali i historijske činjenice vezanih za Bosnu, Bošnjaka i sve vezano za te stavke te istakao: „U historiografiji su napisane desetine knjiga gdje je rečeno da su Bošnjaci nekadašnji Srbi. Ali s druge strane se tvrdi da smo i nekadašnji Hrvati. Razumije se, mi nismo nijedno ni drugo. Ime Bosna nastaje od imena ‘Basan, Bosoni’, gdje je nastanak imena historijska činjenica“, istakao je Pašić.

U nastavku tribine, mišljenje o temi „Bitno je biti Bošnjak“, istakao je i prof.dr. Enes Durmišević: „U krajnosti, meni je važno biti čovjek, ali neće oni to. Ako Ustav postoji, ne može se protiv njega. Ja sam čovjek, Bosanac, Evropljanin, Zemljanin, ali Bošnjaci treba da se pocijepaju, a Ustav kaže koliko vas ima tako ćemo dijeliti vlast. Ako je tako, onda ćemo insistirati da budemo Bošnjaci. Narod koji je imao ovakve intelektualce, morao je ovako završtiti, a njih i danas ima, nek se ne ljute moje kolege, ali znaju i oni to“, dodao je profesor Durmišević.

Također, ovoj tribini se odazvao i prof. dr. Senadin Lavić, te je tokom svog govora pojasnio zašto djelovati na ovakav način, citirao nekoliko dijelova iz knjige Nedžada Ibrišimovića, te istakao: „Mislim da se u ovoj knjizi pronalazi tačno ono što se nama dešava. Nedžad je zaista bio jedan korpus u našoj zemlji. Približavamo se popisu, mi smo stari narod koji ima svjest o tome, mi smo bili jedno i nismo se stidjeli. Mi nismo bez porijekla, bez historije, bez Boga, mi nismo divljač, mi smo pametni, mi smo narod. To što nam se dugo ime skrivalo, to je nešto drugo. Ovakvu sudbinu nijedan narod nije doživio. Jezik bosanski je najstariji na ovom tlu, pisana povelja Kulina bana, koji je odjednom nestao, pojavljuje se srpskohrvatski jezik. Iz bosanskog jezika, drugimm motivima se razvijaju drugi jezici. Mi smo bili na ivici nemoći,  pa smo stali i šutili“, naglasio je profesor Lavić.

[flagallery gid=6]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE