Portal 072info

BZK “PREPOROD” ZENICA: U četvrtak tradicionalna “Večer ćetenije”

Bošnjačka zajednice kulture “Preporod” Zenica i ove godine organizira tradicionalnu ”Večer ćetenije”, koja, između ostalog, ima za cilj tradiciju pravljenja ćetenije prenijeti na mlađe, upoznati ih sa ovim lijepim običajem koji je imao i aspekt druženja i ašikovanja, te da se šire građanstvo podsjeti lijepih trenutaka tradicije, običaja i kulture.

-U okviru programa “Večer ćetenije” posjetioci će uživati u izvedbama sevdalinke članova Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” – Narodnog orkestra i gostiju. BZK “Preporod“ godinama, organizujući Večer ćetenije, želi da otrgne od zaborava ovu našu poslasticu – kaže Mirza Husetić, predsjednik BZK “Preporod” Zenica, koji je pozvao sve zainteresirane da 23. januara dođu u Dom Armije Zenica na Meokušnicama, sa početkom u 18.30 sati, i budu dio ovog jedinstvenog druženja 

Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, tačnije poslastica, koja ima posebnu čar jer se pravi zimi na sijelima u bosanskim kućama, a u posljednjih 16 godina ćeteniju u Zenici baštine i članovi BZK ”Preporod” Zenica.

Ćetenija se pravi od brašna, šećera, vode i male količine soka od limuna. Najprije se ispeče brašno i ostavi da se ohladi. Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunova soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio, u prostoji na sijelu se počinje spravljati ćetenija. 

Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo. 

Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi pet do šest žena koje izrađuju ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri i stiskaju. Kada se neko umori okrečući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreće dok se potpuno ne iskonča.

U programu “Preporoda”, nakon javnog prezetntovanja pravljenja ćetenije, prisutnima će biti podijeljeno da probaju po komad ćetenije (tzv. “patka”).

Vidimo se 23. januara, Dom Armije Zenica – 18.30 sati! 

Podijelite članak
  • 256
    Shares

Počitajte još

BZK “PREPOROD” ZENICA: Tradicionalno pravljenje ćetenije prenijeti na mlade (FOTO)

Redakcija

Novogodišnja čestitka predsjednika BZK “Preporod” Zenica

Redakcija

Mirza Husetić novi predsjednik BZK “Preporod“ Zenica

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box