Čak 130 zakona čeka parlamentarce s odmora: S avgustovske pauze se vraćaju 1. septembra

Federalne parlamentarce s odmora će dočekati isto ono što su iza sebe ostavili kad su otišli na jednomjesečnu pauzu – barem 130 zakona, programa i izvještaja koje moraju usvojiti.

Ugrožena djeca

Na neke se čeka godinama, kao što su zakon kojim se brani pušenje na javnim mjestima, zakon o turizmu, ugostiteljstvu… Čeka se i na konačno usvajanje zakona o zaštiti porodica s djecom, kojim socijalno ugrožena djeca dobivaju dodatak podjednako na teritoriji cijele FBiH. Još nemamo ni zakon o koncesijama, iako godišnje zbog toga FBiH gubi 200 miliona KM.

Šatorović: Izgubili desetine hiljada građana  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Šatorović: Izgubili desetine hiljada građana Foto: (Arhiv)

S avgustovske pauze parlamentarci se trebaju vratiti 1. septembra, ali će sa zasjedanjima, vjerovatno, sačekati jedan period.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe da vlast ne može priuštiti da ima godišnji odmor.

– Da su radili kao ostali radnici cijelu godinu pa otišli na odmor, ne bi bio problem, ali je problem što su na odmoru od kada je konstituiran Parlament. Sve je na čekanju, osim što im uredno dolaze plaće i privilegije. Koliko ljudi odlazi, morali bi zasjedati 24 sata dnevno da traže rješenja. Za godinu se ništa nije uradilo, a za godinu smo izgubili desetine hiljada građana – kazao je Šatorović.

Godinama leže

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH, ističe da predsjedavajući Predstavničkog doma u prošlom sazivu Edin Mušić nije dobro vodio Parlament, zbog čega zakoni godinama leže u proceduri.

Đapo: Vlada je mnogo učinila  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Đapo: Vlada je mnogo učinila Foto: (Arhiv)

– Potom nije bilo većine, sad je odmor. Vlada je mnogo učinila. Donijela je kvalitetne zakone koji će mnogo pomoći građanima i privredi. Samo Ministarstvo okoliša i turizma ima šest zakona u parlamentarnoj proceduri. Svi bi oni donijeli poboljšanja – dodala je Đapo.

I Vlada pauzirala

I Vlada FBiH je pauzirala sa sjednicama dvadesetak dana avgusta. Dok su parlamentarci bili na odmoru, usvojila je nekoliko zakona i programa i donosila kadrovska rješenja.

No, upozoravaju iz sindikata, vlast nije radila na zakonima koje traže privreda i radnici, dakle oni koji zapravo i pune budžete iz kojih se isplaćuju plaće ministrima i parlamentarcima. Tu su zakoni o doprinosima, o porezu na dohodak, o zaštiti na radu…

Profesionalni parlamentarci redovno dobivaju plaće, koje, u prosjeku, iznose 3.000 KM, paušale od 660 KM, topli obrok, dio njih i naknade za  odvojeni život, a dobili su i regres od 456 KM.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE