AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izbori 2014 / Vijesti

Čak 40,3 posto osoba nekada glasa, a nekada ne glasa na izborima, 30,1 posto je onih koji su glasali, ali više neće i 29,6 posto je onih koji nikada ne koriste svoje glasačko pravo, rezultati su istraživanja Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung BiH.

Ova Fondacija je danas održala prezentaciju istraživanja i studije: „Apstinenti u Bosni i Hercegovini/Nevidljiva strana izbora“, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja u okviru kojeg su identificirane tri grupe apstinenata. Istraživanje je sprovedeno 2013. godine na uzorku od oko 1.200 ispitanika širom BiH.

Pripadnost određenoj kategoriji apstinenata u velikoj mjeri zavisi od socio-demografskih karakteristika ispitanika, a razlika kategorija je utvrđena na šest od sedam mjerenih varijabli: starost, obrazovanje, mjesto stanovanja, entitet, vjerska ubjeđenja i etnička pripadnost.

„Istraživanje je pokazalo i da su apstinenti manje zainteresovani za politiku od glasača, ali oni nisu nezainteresovani. Možemo govoriti o apstinenciji kao jednom političkom stavu, odnosno kao odbijanju da se učestvuje u političkim procesima. Apstinenti nemaju veliko povjerenje u institucije, a najmanje vjeruju izvršnoj vlasti i to je generalan problem za jednu demokratku zemlju“ kaže voditelj istraživanja i autor studije Srđan Puhalo.

Zaključuje da se stiče dojam da apstinenti u principu traže nešto novo, jer su umorni od priča koje su više puta ispričane. Oni traže neke nove ljude, ideje, politike i ponašanje. Ostaje pitanje da li će političari imati hrabrosti da im pruže to nešto novo, jer participacija ljudi u politici zavisi od povjerenja u političare i političke partije, ali i od onoga što oni rade od izbora do izbora.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević je također komentirao rezultate istraživanja i kazao apstinenti mogu postati glasači, ali da se radi o procesu političkog obrazovanja.

„Ono uključuje ne samo vrstu političkog opismenjavanja, već podizanje razine medijske pismenosti i političke kulture. U tom procesu značajnu ulogu igraju mediji, ne samo tradicionalni, nego i online mediji“ zaključio je Osmančević.

Opći izbori su zakazani u oktobru tekuće godine, te ćemo na izborima saznati koliko su građani zadovoljni političkom situacijom u Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba