Portal 072info

Čak 42 posto mladih u Hrvatskoj pohađa vjeronauk zbog pritiska porodice

Screenshot 2 1315
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Opsežno istraživanje koje je organizovala Zadarska nadbiskupija kaže da 42 posto polaznika vjeronauka pohađa te časove zbog pritiska roditelja ili okoline.

Zanimljivo je kako većina mladih, iako redovno pohađa vjeronauk, podržava sve ono čemu se Katolička crkva protivi – spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, eutanaziju i upotrebu lakih droga, piše Jutarnji list.

Istraživanje je reprezantativno jer je na pitanja odgovaralo 750 učenica i učenika, u dobi od 15 do 19 godina koji pohađaju vjeronauk. Njih 89,5 posto izjasnilo se kao katolici.

Rezultati istraživanja su takvi da je Marijana Mohorić iz Družbe sestara Presvetog srca Isusova, organizatora istraživanja, od vjeroučitelja tražila da budu zahtjevni i insistiraju na usvajanju kršćanskog mentaliteta, tj. promijeni stavova koji nisu kršćanski.

Komentari koji su uslijedili nakon ovih rezultata govore kako je sve očitija sekularizacija te neuspjeh školskog vjeronauka jer većina mladih vjernika vjeruje u drugačije vrijednosti od onog što poučava crkveni nauk.

Pohvale dolaze na adresu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića zbog činjenice da su rezultati javno objavljeni, iako ne idu u prilog Crkvi.

“To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest”, prokomentarisao je nadbiskup Puljić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)