Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali…‘

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rat u Ukrajini jednom će završiti ali teško je i nezahvalno prognozirati kada i kako. Međutim gotovo je sigurno da će do kraja rata doći za pregovaračkim stolom.

Kada i Moskva i Kijev počnu vjerovati da neće više moći postići bolji rezultat na bojnom polju, kada cijena daljeg ratovanja postane prevelika za jednu ili obje strane, čelnici Ukrajine i Rusije morat će se sastati i dogovoriti uzajamno prihvatljivo rješenje, koje će se i jednoj i drugoj strani činiti bolja opcija od nastavka ratovanja.

Ključno je pitanje u tom budućem procesu hoće li Ukrajina na kraju morati odustati od dijela svog teritorija – hoće li to rješenje uključivati kompromis koji bi ostavio Ukrajinu u manjim međunarodnim granicama nego što ih je imala u februaru 2014. godine, prije ruskog pripajanja poluotoka Krima i pobune na istoku zemlje.

Razmatrajući ovo pitanje, časopis Foreign Affairs za mišljenje je pitao čak 72 međunarodna stručnjaka za geopolitiku. Konsenzus među njima ne postoji, iako se više od polovine – njih 40 – ne slaže tvrdnjom da će se Ukrajina morati odreći dijela svog teritorija. Manji broj stručnjaka, njih devet, ne zauzima niti jednu poziciju, dok se njih 23 slaže s tvrdnjom da će Kijev morati pristati na teritorijalne ustupke Moskvi.

Većina onih koji misle da će Ukrajina ostati bez dijela teritorija spadaju među geopolitičke realiste, te mnogi i vjeruju kako je ta opcija ne samo najrealnija, već i najpozitivnija za cijeli svijet.

“Narod Ukrajine zaradio je divljenje cijelog svijeta svojom hrabrošću”, piše profesor Lyle Goldstein, direktor Asia Engagement and Defense Priorities.

“Sada je vrijeme za realizam i suzdržanost. Razaranje koje sada traje – na putu prema pola miliona mrtvih i teško ranjenih – ne možemo dopustiti da se nastavi. Za dobrobit Ukrajine, kao i globalnog mira i stabilnosti, moraju se postići bolni kompromisi s Rusijom – čim prije, to bolje”.

Saradnik njujorškog Vijeća za inozemne odnose Thomas Graham čak nije toliko uvjeren da će doći do sporazuma, koliko je uvjeren da Ukrajina neće moći osloboditi Krim i dijelove Donbasa zauzete 2014., a pita se i koliko je to uopće u interesu Kijeva.

“Cijena integracije tih regija bila bi iznimno visoka, pomirenje bi napredovalo u prekidima, i reintegracija nikada ne bi bila potpuna”, vjeruje Graham, koji smatra da bi ta područja ostala trajni izvor napetosti unutar Ukrajine.

Poznati politolog sa Univerziteta u Chicagu, John Mearsheimer, koji je u svojim predavanjima krivio ponašanje Zapada za izbijanje sukoba u Ukrajini, kaže kako mu je teško zamisliti ukrajinsku pobjedu i oslobođenje svojeg teritorija.

“Lakše je zamisliti da Rusi zadrže teritorij koji sada imaju i da s vremenom osvoje još”, kazao je.

“S obzirom na te parametre, čini se izglednim da bi eventualni sporazum uključivao teritorijalne koncesije Ukrajine”, rekao je Mearsheimer, ali i naglasio kako je moguće da do sporazuma niti ne dođe. “Umjesto toga, mogli bismo završiti sa zamrznutim sukobom, nečemu nalik situaciji u Koreji”, zaključio je Mearsheimer.

Više analitičara istaknulo je upravo ovu mogućnost kao jedan od potencijalnih scenarija – da će se rat voditi do pat pozicije, koja će završiti s formalnim ili neformalnim prekidom vatre u kojem niti jedna strana ne priznaje teritorije koji drži druga strana.

Profesor savremene ruske historije sa Oxforda, Dan Healey, vjeruje da bi čak i postignuti sporazum rezultirao zamrznutim sukobom, koji će se jednostavno reaktivirati u nekom trenutku u budućnosti.