Portal 072info

Čak i biljni lijekovi u kombinaciji s alkoholom mogu biti kobni

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako 73 posto Hrvata konzumira alkohol, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan. No, što se može dogoditi ukoliko kombiniramo alkohol s nekim lijekom, posebice tijekom nadolazećih blagdanskih prigoda?

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na sve građane da odgovorno uživaju u blagdanskim danima i zdravicama, te da nipošto ne podcjenjuju moguće prijetnje koje alkohol može izazvati u kombinaciji s lijekovima, neovisno jesu li oni propisani na recept ili kupljeni bez recepta.Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva,Maja Jakševac Mikša, i Pročelnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta,Lidija Bach Rojecky naglašavaju kako je važno na vrijeme spriječiti moguće neželjene zdravstvene posljedice, uslijed interakcija alkohola s lijekovima o čemu se svakako treba posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upozorenja na lijekovima o njihovoj kombinaciji s alkoholom, ne smije se ignorirati! Miješanje alkohola i nekih lijekova može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremećaja i otežanog disanja!

To vrijedi i za lijekove za koje nikada niste pomislili da bi mogli reagirati s alkoholom i često ih koristite poput biljnih te ostalih lijekova koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Alkohol u kombinaciji s lijekovima donosi niz nepredviđenih rizika, a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja. Već i kod umjerenog unosa alkohola jače se izražavaju neželjeni učinci lijekova koji mogu biti opasni, te prouzročiti pogoršanje bolesti pa čak i smrt.

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka – promijeniti učinak lijeka, ili utjecati na koncentraciju lijeka u krvi. Neki lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica te utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova.

I analgetici poput ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vodite računa i ukoliko koristite mnoge lijekove za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog
rinitisa i kašlja, jer često je riječ o kombiniranim (višekomponentnim) lijekovima u kojem barem jedan od ljekovitih sastojaka može stupati u interakcije s alkoholom.

Čak i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave u kombinaciji s alkoholom mogu oštetiti jetru, stoga ni takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije blagdanskog uživanja i druženja uz zdravicu, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom ukoliko uzimate neke od slijedećih skupina lijekova:

 Lijekovi za alergije (antihistaminici)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za srčana oboljenja (koronarne bolesti, angina pectoris)

 Lijekovi za liječenje tjeskobe (anksiolitici)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Antiepileptici

 Lijekovi za liječenje artritisa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za poremećaje koagulacije (antikoagulansi)

 Lijekovi za depresiju (antidepresivi)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za kašalj (antitusici)

 Lijekovi protiv boli (analgetici)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za dijabetes (antidijabetici)

 Lijekovi za liječenje povećane prostate

 Lijekovi za želučane poremećaje (žgaravica, refluks)

 Lijekovi za povišeni krvni tlak (antihipertenzivi)

 Antiinfektivi (neki antibiotici, antimikotici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za povišeni kolesterol)

 Lijekovi za bolove koštano-mišićnog sustava (analgetici, antireumatici)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Lijekovi za liječenje simptoma gripe i prehlade (antipiretici, dekongestivi)

 Lijekovi protiv migrene

 Lijekove za nesanicu (sedativi)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Reakcija ljudi na alkohol ovisi o dobi, spolu te učestalosti i količini konzumiranja alkohola

Poznato je da se kod osoba starije životne dobi alkohol slabije razgrađuje te da starije osobe često istodobno uzimaju više lijekova pa su i izložene većem riziku od nastanka interakcija između alkohola i lijekova.

Žene su osjetljivije na konzumiranje alkohola od muškaraca, jer njihovo tijelo sadrži manju količinu vode nego tijelo muškarca pa je uz istu količinu popijenog alkohola, koncentracija alkohola u žena veća.

Već male količine alkohola mogu biti opasne za upravljanje vozilom ili strojem, no kada su još u kombinaciji s lijekovima mogu znatno smanjiti sposobnosti.

Kod primjene lijekova za srce i krvne žile, šećernu bolest i infekcije mogu se u kombinaciji s alkoholom pojaviti neugodne nuspojave kao što su glavobolja, povraćanje, opća slabost, lupanje srca, pad krvnog tlaka, oštećenje jetre i crvenilo lica.

Kod uzimanja alkohola i lijekova koji utječu na mozak, odnosno psihofizičke sposobnosti (anksiolitici, antipsihotici, antidepresivi, hipnotici, lokalni anestetici i dr.) mogu se javiti nuspojave poput uspavanosti, vrtoglavice, usporenog i otežanog disanja, problema s pamćenjem i slabljenja motorike.

Budući da i sam alkohol nadražuje želučanu sluznicu u kombinaciji s nekim lijekovima protiv bolova (acetilsalicilna kiselina) i antireumaticima (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak, naproksen i dr.), koji također nadražuju sluznicu probavnog trakta, višestruko se povećava rizik od nastanka vrijeda (ulkusa, čira) ili krvarenja.

Alkohol može značajno povisiti otrovno djelovanje na jetru i kada su u pitanju vrlo sigurni i često upotrebljavani lijekovi poput paracetamola.

Neki se oblici lijekova u vodeno-alkoholnom mediju otapaju mnogo brže nego u čistoj vodi. Djelatna tvar se stoga, u želucu ili tankom crijevu, odjednom potpuno otopi što nije pogodno kod primjene ljekovitih oblika s postupnim oslobađanjem djelatne tvari kojima se želi postići produženo djelovanje lijeka. Tako naglo otopljena djelatna tvar može izazvati i ozbiljne nuspojave.

Kod nekih lijekova uzetih s alkoholom povećava se njihova koncentracija u krvi radi sporijeg izlučivanja iz tijela, što povećava opasnost od razvoja neželjenih učinaka.

Međutim, kod kroničnog unosa alkohola lijekovi se brže razgrađuju i izlučuju pa je njihov učinak manji, ali jače oštećuju jetra i druge organe.

Osim s alkoholom, lijekove nije dobro uzimati ni s voćnim sokovima ni gaziranim pićima, jer
usporavaju njihovo djelovanje, a s nekim sokovima poput grejpa mogu stupiti i u interakciju te izazvati nuspojave.

Mlijeko također nije pogodno, jer smanjuje djelovanja nekih lijekova koji s njegovim sastojcima tvore teško topive spojeve.

Dakle – odgovorno uživajte u blagdanskim zdravicama, jer alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija! Spriječite probleme na vrijeme!

Magazin.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME