Ćamil Duraković smijenjen s pozicije predsjednika Skupštine u Srebrenici

D767DD67 8C22 4F29 9841 332CCF5DE59F
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ćamil Duraković je smijenjen s pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, odlučilo je 15 odbornika iz reda srpskog naroda, koji sada, kako saznaje Klix.ba, žele mijenjati i statut Opštine.

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine Opštine, na prijedlog srpskih odbornika predložena je smjena Ćamila Durakovića s pozicije predsjednika tog zakonodavnog tijela. Nedugo nakon samog početka sjednice, većina iz Kluba bošnjačkih odbornika odlučila je napustiti sjednicu.

Međutim, srpski odbornici su odlučili ostati pri svom stavu, nastavili su nakratko prekinutu sjednicu te su potrebnom većinom od 15 glasova izglasali opoziv Durakovića.

ČITAJ JOŠ:  Glasači iz dijaspore: "Višković odlično zna šta je bilo '95, i o transportu i o protjerivanju Srebreničana"

“Danas je uslijedila moja smjena. Mi smo sjednicu napustili na samom početku u znak protesta, kako bismo pokazali da nećemo dozvoliti da nam srpske kolege nameću svoju legitimnu volju na poziciji koja Bošnjacima pripada po zakonu”, kazao je Duraković za Klix.ba.

Kao tačka dnevnog reda na sjednici Skupštine Opštine Srebrenica uvrštena je i inicijativa za izmjene statuta opštine.

“Prema trenutnom statutu, zamjenik načelnika mora biti Bošnjak ukoliko načelnik dolazi iz reda srpskog naroda. Ali, oni sada žele izmijeniti tu klauzulu kako bi se provodila njihova volja na način da stavljaju podobne Bošnjake, a ne one koje je narod birao”, dodao je Duraković.

ČITAJ JOŠ:  Vojin Mijatović: "Miševi, spustite glavu kada pominjete imena Edina Ramića i Ćamila Durakovića!"

Poteze na današnjoj sjednici Duraković je ocijenio političkim nasiljem koje Srebrenicu vodi u duboku krizu.

“Odgovornost za to snosi načelnik Opštine i većina srpskih stranaka. Bez Bošnjaka ne može biti konstituisana skupština. Mi sada imamo rok od dva mjeseca da se to sve riješi ili da uđemo u duboku krizu u kojoj nam slijedi raspisivanje novih izbora”, nastavio je on.

Inače, u sali u kojoj se danas održava sjednica Skupštine Opštine Srebrenica od Bošnjaka je jedino ostao Salko Tursunović, ali on je glasao protiv opoziva Durakovića.

ČITAJ JOŠ:  Dodik traži da se Ćamil Duraković smijeni s funkcije predsjednika Skupštine u Srebrenici

“Salko je dio kluba ‘Moja adresa Srebrenica’. Mi smo jutros imali sjednicu kluba te smo usvojili da ćemo napustiti sjednicu skupštine. On je ostao na sjednici skupštine, ali motvi nisu da bi on ostao kao neko ko će raditi u suprotnosti kluba, već da proprati procedure kako će teći smjena”, dodao je Duraković.

Inače, srpske stranke, predvođene SNSD-om, pokrenule su smjenu Durakovića, navodeći kao glavni razlog netrpeljivost u Srebrenici koju on provodi.

GODISNJICA
MARKETING