Čampara: Novi Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK pod hitno mora biti suspendiran

B23A0910 49C6 4CCF 95F2 FE673EA4048B

Povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici Skupštine ZDK oglasio se federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je odluku vladajuće koalicije u ZDK nazvao direktnim pokušajem stavljanja policije pod političku kontrolu.

„Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da iskoristi svoja ovlaštenja i pod hitno donese odluku o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština ZDK danas je zadala direktan udarac nezavisnosti policije u ZDK, a samim tim i cjelokupnom sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Navedeni zakon ne smije biti primjenjen jer on omogućuje direktnu političku kontrolu nad radom kantonalne uprave policije, a što smatram neprihvatljivim. Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja koja mora imati profesionalnu, efikasnu, nezavisnu i depolitiziranu policijsku strukturu na svim nivoima vlasti. Svaki pokušaj uspostavljanja policije lojalne politici tj. režimu mora biti spriječen, kategoričan je Čampara. 

Vlast u ZDK, naglašava, oglušila se na sve apele OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH koji već duže vrijeme pozivaju da se izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK povuku s dnevnog reda. Toliki otpor političara spram mišljenja stručne javnosti, policijskih službenika, OHR-a i Ambasade SAD-a najbolje govori o interesima, željama i namjerama političkih struktura da policiju stave pod svoju kontrolu.

U ovom momentu, pojašnjava ministar Čampara, postoji jasna disharmonija između federalnih i kantonalnih propisa kada je riječ o organizaciji rada uprava policije što predstavlja izravnu prijetnju funkcionalnosti sigurnosnog sistema u entitetu Federacija BiH. Donošenjem odluke o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK poslat će se jasna poruka svim strukturama vlasti da se ne upuštaju u nedopustive pokušaje politizacije policije.

– U saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH prošle godine pokrenuo sam inicijativu za reformu policije čiji je ključni cilj depolitizacija sigurnosnog aparata. Inicijativa je uspješno implementirana u Kantonu Sarajevu, a pozivam predstavnike vlasti u drugim kantonima da zajedno s našim međunarodnim partnerima na istom tragu započnu s izradom izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima.

Koristim ovu priliku i da pohvalim rad policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Semira Šuta koji profesionalno radi svoj posao. Komesara Šuta, a i sve ostale policijske komesare pozivam da se odupru pritiscima bilo koje političke opcije. U tim otporima uvijek će imati moju podršku – navodi se u reagiranju ministra FMUP-a Aljoše Čampare.